Energiaital a hosszú élet titka?

Energiaital a hosszú élet titka?

Vijay Yahav a taurin modelljével (Fotó: Columbia University)

Ritkán adhatunk hírt a hájpolt étrend-kiegészítők valóban meseszerű egészségre gyakorolt jótékony hatásáról – ennek az az oka, hogy a legtöbb semmit sem ér, így a szedésük értelmetlen, a forgalmazásuk pedig megtévesztésen alapszik. A komolyan vehető tudósok távol tartják magukat ezektől a legjobb esetben is hatástalan szerektől, ezért is keltett hatalmas feltűnést a napokban, amikor a taurinról kiderült, hogy az állatmodellekben valamilyen rejtélyes okból elképesztően javítja az általános egészségi állapotot. A taurin az energiaitalok gyakori összetevője, de mégsem biztatunk senkit, hogy mostantól hektoliter számra fogyassza ezeket a löttyöket.

A divatdiéták világa, az „egészségtudatos” (vagy inkább könnyen befolyásolható) embereket célzó táplálékkiegészítő-ipar működésének rendes velejárója, hogy hetente derül ki egy újabb csodaszerről, benne végre megtestesül minden, ami a hosszú (sőt végtelen) egészséges élethez szükséges. Ómega-3 zsírsav, kollagén, gyakorlatilag az összes vitamin, melatonin, magnézium és így tovább – nincs olyan reklámblokk a tévében, hogy ne szerepeljen benne legalább egyikük hirdetése. Minthogy azonban az állatkísérletekben esetleg kimutatott jótékony hatásokat a legritkább esetben lehet reprodukálni a humán klinikai kísérletekben is (de inkább meg se próbálják, mert drága, és sejtik, hogy úgyis kudarccal végződne), a tudomány iránt valóban érdeklődő emberben az étrend-kiegészítő kifejezés hallatás azonnal felerősödik – a jogos – kétkedés.

Így volt ez a taurinnal is, amelyről az elmúlt évtizedekben már derültek ki meglepő eredmények, bár ezek csak kis léptékű, csupán néhány alanyon végzett kísérletek voltak, így kevesen vették őket igazán komolyan. A taurinról fontos tudni, hogy egy természetes aminosav, amit a szervezetünk is termel, illetve fel is vesszük az állati eredetű táplálékkal. Kétszáz évvel ezelőtt izolálták először, és azért a bikáról nevezték el (latinul taurus), mert először egy ökör epéjéből mutatták ki. Mindenesetre évszázados tapasztalat van arról, hogy a taurin még viszonylag nagy mennyiségben is biztonságosan fogyasztható (bár túlzásba vinni nem jó, mert emésztési zavarokat okozhat). Ez jó hír azoknak, akik a felfedezők tanácsa ellenére, még az emberi klinikai tesztek előtt elkezdik az anyagot marékszámra fogyasztani (és biztosan rengetegen teszik ezt).

• Mit is fedeztek fel a taurin kapcsán?
• A taurin lenne az oka a japán Okinava szigetén élők kiugróan magas élettartamának?
• Most akkor szedjünk-e taurint?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!