Trump markában a republikánusok

Trump markában a republikánusok

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök beszédet tart a Trendsetter Engineering kőolajipari vállalat gyártelepén, a texasi Houstonban 2023. november 2-án (Fotó: MTI/AP/Michael Wyke)

Bizton állíthatjuk, az elmúlt évek legkínosabb amerikai belső pártpolitikai ügye volt, ahogy idén október elején Kevin McCarthy republikánus házelnököt a saját párttársainak közreműködésével alig tíz hónap regnálás után megbuktatták. Az egy dolog, hogy a tavalyi félidős választásokon a Kongresszus alsóházának többségét épp hogy vérrel verítékkel sikerült megszereznie a jelenleg „ellenzékben” lévő Republikánus Pártnak, de amit most házelnöki választás címén műveltek, nagy belső feszültségeket jelez, ami egy évvel a következő elnökválasztás előtt nem biztos, hogy jó előjel.

Az, hogy tizennégy, köztük négy „fajsúlyos” republikánus jelöltből végül négy szavazási fordulót követően sikerült nagy nehezen új ház elnököt választani, egy másik – párton belüli – feszültségre is rávilágít. Nevezetesen arra, amelyről Káncz Csaba biztonságpolitikai szakértő is beszélt már korábban Reptér című külpolitikai podcastünkben: hogy 2016-os elnökválasztási sikere óta Donald Trump a markában tartja a Republikánus Pártot, amely sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja őt. Ez jól látszott a házelnöki huzavonában is. Trump ugyan jelezte, nem kíván közvetlenül senkit támogatni, de azzal, hogy globalistának titulálta a már-már magát befutónak érző Tom Emmert, gyakorlatilag „elintézte” a végül házelnökké választott Mike Johnson sikerét.

A belső válsággal küszködő republikánusokkal párhuzamosan a felmérések szerint a demokratáknak azon kell iparkodniuk, hogyan tudják Trump előretörését megállítani és a visszájára fordítani. Egyelőre úgy tűnik, nem lesz könnyű dolguk.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/44. számában találja. Vegye meg november 9-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!