Túszul ejti-e Afrika a világot?

Túszul ejti-e Afrika a világot?

Fotó: Unsplash/Anne Spratt

A következő évtizedekben a világra egyre nyomasztóbban nehezednek rá az egyre népesebb és válságok sorával küszködő Afrika problémái. Kezelhetővé válnak-e ezek a kihívások, avagy Afrika maga alá gyűri a világot? Másképpen fogalmazva, globális kihívássá válnak-e Afrika növekvő problémái?

Afrika lakossága az idén 36 millióval növekszik, miközben az összes többi földrészé együttesen 40 millióval. Az emberiség bölcsőjének tekintett kontinensen egészen a közelmúltig a Föld lakosságának mindössze a tizede élt, a demográfiai robbanás csak a XX. században kezdődött. Ma Afrikában 1,4 milliárdan élnek, ez a világ lakosságának 17 százaléka. Csak összehasonlításképpen, Ázsia részesedése 60, Amerikáé 13, míg Európáé 10 százalék. Idén a Föld lakossága eléri a 8 milliárdot, 2030-ra 8,5, 2040-re 9, 2050-re pedig nagyjából 9,5 milliárdot prognosztizálnak. A jövőkutatók szerint a csúcsot valamikor 2060 körül érheti el a világ majdnem 10 milliárd emberrel, és innentől a népesség csökken.

Emlékezhetünk arra, hogy a nagy népességrobbanást Ázsiában és Latin-Amerikában általában sikerként, vagy egyes országok problémájaként kezelték. Afrikával más a helyzet. Ez jelenleg az egyetlen kontinens, ahol a lakosság száma gyors ütemben növekszik. Méghozzá hosszú időn át, így 2050-re itt él majd az emberiség 26 százaléka, miközben Ázsia súlya 56 százalékra mérséklődik. De vannak olyan előrejelzések, melyek szerint 2100-ra Afrika adja majd a Föld lakosságának 40 százalékát, ugyanannyit, mint Ázsia.

• Nigérián keresztül lényegében megmutatkoznak Afrika legfőbb problémái.
• Mikorra várható az afrikai népesség mérséklődése?
• Miként szilárdíthatók meg a nehéz körülmények között elért sikerek?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Afrika