Újabb ponton zörrenhet össze az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával

Újabb ponton zörrenhet össze az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával

Az afgán védelmi minisztérium által 2021. május 3-án közreadott képen egy amerikai (j) és egy afgán katona kezet fog az Antonik támaszpont átadásán május 2-án (Fotó: MTI/EPA/Afgán védelmi minisztérium)

Rajta tartaná a szemét a régión az Egyesült Államok az után is, hogy kivonja a csapatait Afganisztánból, ezért a szomszédos országokban, Üzbegisztánban vagy Tádzsikisztánban létesítene katonai bázist. Egyáltalán nem tetszik azonban az ötlet a térségben a legnagyobb befolyással bíró másik két globális hatalomnak, Oroszországnak és Kínának.

A győzelem napi moszkvai katonai parádénak az idén egyetlen külföldi államfő volt a vendége. Emomali Rahmon tádzsik elnöknek és Vlagyimir Putyinnak volt miről beszélgetni. Adódott mindjárt a tádzsik–kirgiz határon ismét kiéleződött konfliktus, ám Moszkva számára ennél is fontosabb volt az afganisztáni amerikai kivonulás után a közép-ázsiai régióban kialakuló helyzet megtárgyalása. A Kreml eleve érdekelt déli szomszédságának stabilitásában, erre pedig jó ideje már komoly hatással van az afganisztáni helyzet. Nem véletlenül tart fenn katonai bázist az Afganisztánnal szomszédos Tádzsikisztánban, amelyből legalábbis ellenőrizni tudja az itt áthaladó kábítószer-kereskedelmet és az iszlám radikálisok mozgását is. Oroszország most újabb kihívással szembesül, hiszen az Egyesült Államok az Afganisztánból kivont egységeit a régióban helyezné el, így mindenek előtt Üzbegisztánt és Tádzsikisztánt szemelte ki katonai bázis létesítésére.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!