A kimerülés sem hozta közelebb a fegyvernyugvást Ukrajnában

A kimerülés sem hozta közelebb a fegyvernyugvást Ukrajnában

Homokzsákokkal védett postahivatal a dél-ukrajnai Herszonban 2023. november 10-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A pokolba vezető út diplomáciai illúziókkal van kikövezve – írta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója közösségi oldalán hétfőn, miután a Kreml azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a párbeszédre az ukrajnai rendezés ügyében. A politikus szerint azonban egyedül az orosz csapatok Ukrajna területéről történő kivonása vagy kiutasítása nyitja meg az utat a nemzetközi jog helyreállítása és a globális deeszkaláció biztosítása előtt. Ezért Podoljak úgy látja, nem szabad Oroszországot az agresszió folytatására és eszkalálására bátorítani azzal, hogy kétségeket fogalmaznak meg Ukrajnában az ország ellentámadási és előrenyomulási képességeivel kapcsolatban. Ehelyett most sokkal inkább a fegyvergyártás és -szállítás, illetve az Oroszországgal szembeni heves elítélő retorika indokolt.

Persze korántsem volt indokolatlan várakozás, hogy az ukrán ellentámadás kifulladása esetén végre asztalhoz ülhetnek a szemben álló felek. Katonai szakértők már a késő tavaszi ukrán ellentámadás előtt felvetették, hogy akkor lenne esély fegyverszünetre, ha a két fél legalább annyira kimerülne, hogy kompromisszumkényszerbe kerüljenek. Az elemzők akkor azzal számoltak, hogy ez Oroszország esetében akkor következhetne be, ha a lőszerhiány miatt kudarcot vallana a múlt ősszel annektált ukrajnai megyék elfoglalása, illetve ha az ukrán erők megközelítenék a Krím félszigetet. Noha Bahmut elfoglalása óta az oroszok nem sok területtel gazdagodtak a keleti fronton, az ukrán ellentámadás megtorpanása megmutatta, hogy Moszkvának még hosszú ideig nem kell tartania az ukrán erők Krímbe való betörésétől. Az orosz erők ugyanakkor a Donecki területi Avgyijivka mellett iszonyatos veszteségeket szenvedtek el az elmúlt hónapokban, azonban – ahogy a háború során eddig is láthattuk – a Kremlt nem különösebben tántorították el az emberveszteségek a háború folytatásától.

• Miért nem ülnének tárgyalóasztalhoz az ukránok?
• Csökkenhet a háború intenzitása?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!