Váncsa István: A miniszterelnök azért akarja megtartani a hatalmat, hogy gazdagodjon

Váncsa István: A miniszterelnök azért akarja megtartani a hatalmat, hogy gazdagodjon

Váncsa István (Fotó: Sióréti Gábor / Magyar Narancs)

Azért akarja megtartani a hatalmat, hogy gazdagodjon, és azért akar gazdagodni, hogy meg tudja tartani a hatalmat – mondta Váncsa István Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima díjas tárca- és gasztroszerző a Magyar Hangnak adott interjújában Orbán Viktor hatalomtechnikája kapcsán. Az író szerint Orbán híveit az sem tántorítaná el attól, hogy „ugyanazzal a tempóval és ugyanazzal a bárgyú kifejezéssel az orcájukon kövessék őt”, ha a miniszterelnök teljes nyíltsággal kiabálná bele az éterbe: csak gazdagodni akarunk, meg akarjuk tartani a hatalmat.

Váncsa István úgy látja, a maradék független sajtó nagyon kevés orgánumból áll, és ez a nagyon kevés sem jut el az olvasókhoz. A kormányoldaliról pedig meglehetősen határozott véleménye van: „ha egyszerűen csak ülnék a kertben, és hallgatnám a tücskök ciripelését, vagy csapdosnám a szúnyogokat, az is ezerszer, milliószor értékesebb, gyümölcsözőbb és a kedélyállapotomra pozitívabb hatást gyakorló tevékenység volna, mint beleolvasni a jobboldali sajtónak nevezett akármibe”.

• Mit főzött Váncsa az interjú közben?
• Milyen lesz szerinte Magyarország két múlva?
• Mikor jelenik meg a következő szakácskönyve, és miről ír benne?
• Miért foglalkoznak a kormányoldalon ilyen hévvel a gasztrotémákkal?
• Követi a leírt, elmondott kormánypárti propagandát?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!