„Veszélyes, vagy sem, Angliába megyek”

„Veszélyes, vagy sem, Angliába megyek”

Mintegy 40 fős migránscsoport egy része gumicsónakjával a La Manche francia oldalán. Fagyos viszony (Fotó: Reuters/Gonzalo Fuentes)

 

Ismét felforrósodott a helyzet a La Manche csatorna két partján az illegális bevándorlók miatt. A napokban 17 férfi, hét nő (köztük egy várandós) és három kiskorú fulladt vízbe, miután megpróbáltak átjutni a franciaországi Calais kikötőjéből Nagy-Britanniába. Az adatok szerint rekordokat döntöget a tengeren az Egyesült Királyságba bejutni próbáló illegális migránsok száma.

A két nagy északi francia kikötőben – Calais-ban és Dunkirkben – hosszú évek óta probléma a feltorlódott illegális bevándorlók roppant nagy száma. A hatóságok előbbi városban hivatalosan felszámolták a nagy migránsgettót, míg utóbbi mellett nemrég történt hasonló akció, amelyben több tucat feltételezett embercsempészt is őrizetbe vettek a franciák. London közben azt várja el a franciáktól, hogy minden átjutó illegális bevándorlót vegyenek vissza. Ez azonban nem csak a franciák, de az uniós tisztségviselők körében is kiverte a biztosítékot. Emmanuel Macron francia elnök tárgyalna, de egyelőre nem hívták meg a brit felet a témában tartott uniós egyeztetésekre.

• Miért nem légből kapott a britek „elvárása”?
• Mely uniós tagállamokat érintenek még a La Manche csatornán zajló események?
• Tényleg lehet személyi igazolvány nélkül is lehet dolgozni az Egyesült Királyságban?
• Milyen „megoldási” javaslatról állapodott meg Nagy-Britannia és Hollandia? Hova szállítanák vissza az illegális bevándorlókat?

A teljes cikket a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!