Volt, akinek mindene odaveszett

Volt, akinek mindene odaveszett

Lakás a villámárvíz után Gyöngyöstarjánban (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Percek alatt zajlott le az egész. Amikor betört az ár a házba, szerencséjükre nem a ház udvar, hanem utca felőli részébe menekültek, a hálószobába. Lóléné Jónás Mária, a lánya és a két unokája a franciaágy tetejére állt, de a víz hamarosan velük együtt felemelte azt, így a fűtéscsövekbe kapaszkodva átmásztak az ablaknyílásba – a villámárvíz sújtotta Gyöngyöstarjánban jártunk.

Június 8-án – ahogy az ország több településén is – villámárvíz okozott katasztrófát Gyöngyöstarjánban. A heves megyei, 2300 lelkes településen egy felhőszakadást követően lépett ki a máskülönben néhány centiméter mélységű, sőt az év egy részében jellemzően száraz aljú Más-patak és a Tarján-patak a medréből. A szerencsétlenség két ember életét követelte. Egy ötvenes éveiben járó férfi épp a barátja házának felújításán dolgozott. Olyan gyorsan emelkedett a víz, hogy nem tudott elmenekülni, az ár besodorta a ház mellett nyíló, közel egy kilométer hosszú pincerendszerbe. Holttestét másnap, a katasztrófavédelem fővárosi búvárszolgálatának segítségével találták meg, a pincerendszer túlsó részén. A másik áldozat, egy 44 éves asszony a falu szélén lévő kőbányában, irodistaként, egy konténerépületben, az úgynevezett mérlegházban dolgozott. A helyeik elmondása szerint a kutyáját akarta megmenteni, amikor magával ragadta a víz. Holttestét hőkamerával felszerelt drónnal találta meg a rendőrség.

Néhány nappal vagyunk a villámár után, a helyiek még takarítanak. A víz több házba is betört, néhányat lakhatatlanná tett, autókat sodort el, fákat csavart ki, melléképületeket vitt magával.

• Hogyan élték meg a helyiek a történteket?
• Kiket milyen élethelyzetben ért a villámárvíz?
• Kit vagy mit okolnak az ott élők a történtekért?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!