Bukaresttel párban mutatják be a Puskás Arénát

Bukaresttel párban mutatják be a Puskás Arénát

A budapesti Puskás Aréna (Fotó: National Geographic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak a sportértéke miatt figyeli az egész világ a csütörtök este, húszezer néző előtt Budapesten megrendezendő Szuperkupa-döntőt – a Puskás Aréna első komoly nemzetközi futballmeccse a koronavírus-járvány második hullámában sokakat aggodalommal tölt el. 

A kiemelt érdeklődést a National Geographic dokumentumfilm-csatorna is meglovagolja: amikor pontban este kilenckor a Puskásban a játékvezető elindítja a Bayern München – Sevilla meccset, akkor mutatják be a legújabb sorozatuk első részét a Megastadionokat. Az első részben mindjárt a Puskás Arénát valamint a bukaresti focistadiont láthatjuk. A sorozat egyébként Európa tizenkét legkülönlegesebb stadionjával foglalkozik, azt boncolgatva, hogyan épültek és mitől különlegesek ezek a monstrumok. 

Mert azok – van amelyikben 315 méter hosszú és 133 méter magas acélív szolgálja azt a gigantikus tetőszerkezet, melyet jó idő esetén szét lehet nyitni. A Megastadionok epizódjai lebilincselő földrajzi-építészeti körutazást kínálnak, kivételes módon az öreg kontinens szinte valamennyi táját bejárva. Ellátogathatunk Angliába, a világhírű, 2003 és 2007 között teljesen megújult Wembley-be; a futurisztikus, alakja miatt „űrhajónak” is becézett szentpétervári Kresztovszkij arénába; de a város tradicionális építészeti formakincséhez visszanyúló, ám a legmodernebb szél- és földrengésálló technológiával épült bakui Olimpiai Stadionba is.

A megastadionok között a Puskás Aréna is szerepel, párhuzamba állítva a bukaresti stadionnal. A magyar labdarúgás fénykorában, 1953-ban épült legendás Népstadiont számtalan telt házas, maradandó emlékű mérkőzés után 2017-ben elbontották, hogy helyén egy vadonatúj, minden elvárásnak eleget tévő modern létesítményt emeljenek. A 2019 őszén átadott stadion a legnagyobbnak tartott magyar labdarúgó nevét viseli, kinek vezetésével az Aranycsapat az 1940-es és 1950-es években az egész világot végigverte. Egy országgal keletebbre, Romániában, a kezdeti pénzügyi és technikai nehézségek után a Nemzeti Aréna (Arena Nationala) képében egy lenyűgöző, zárható tetejű, 60 ezer néző befogadására képes aréna született.

Az első adás ma, csütörtökön este 9-kor látható a National Geographic csatornán.