Óriási meccsen legyőzte a világ legjobbját a magyar női pólócsapat

Óriási meccsen legyőzte a világ legjobbját a magyar női pólócsapat

Keszthelyi Rita (j) és az amerikai Makenzie Fischer a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornájának második fordulójában játszott Magyarország–Egyesült Államok-mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 28-án. A magyar válogatott 10–9-re legyőzte a kétszeres címvédő amerikai csapatot.
MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hosszú ideje a világ legjobbjának számító, 69 meccses veretlenségi sorozatban lévő olimpiai címvédő Egyesült Államok ellen mást nem is várhattak a szurkolók, mint egy szép és tisztes helytállást. Bíró Attila csapata a legutóbbi, riói ötkarikás játékokon az elődöntőben játszott egymással, és akkor 14–10-re múlták felül a mieinket. A magyarok számára most a csoportban nem Amerika ellen kell tehát nagyot dobbantania, ám egy jó meccs, egy jó szereplés mindenképpen lendületet adhat a továbbiakhoz.

Jól indult a mérkőzés, az első támadásból sikerült gólt lőnünk: Parkes Rebecca lövése átcsorgott a gólvonalon. Ezt követően megrázták magukat az amerikaiak, és megfordították az eredményt a javukra. A negyed végén jött Gyöngyössi, aki centerből használt ki egy emberelőnyt, így 2–2-es döntetlennel fordulhattak a csapatok a második nyolc percre.

A jó magyar forma a második negyedben is folytatódott, két gólt is sikerült lőnie a magyar lányoknak. Az első támadásból Keszthelyi lőtt óriási bombát ragasztott az amerikai kapuba, majd egy kontra és kiállítás után Vályi Vanda vágta be jobbról a rövidbe. A kapuban Magyari Alda hatalmas őrült formában védett, az amerikaiak azonban újra magasabb hőfokra kapcsolva két gólos hátrányból is kiegyenlítettek. Egy perccel a negyed vége előtt Illés Anna mértani pontossággal lőtte ki a kapu jobb felső sarkát. De ez a negyed sem lett meg, az amerikaiak 3 másodperccel a negyed vége előtt kiegyenlítettek. A félidőben így 5–5 volt állás.

A harmadik játékrészt az amerikaiak kezdték jobban, egy támadószabálytalanságot, majd egy magyar kiállítást követően Musselman hosszú idő után ismét vezetéshez juttatta a címvédőket. Magyari továbbra is remekelt a kapuban, ám hiába mentünk el egy góllal, Szilágyi Dorottya lövésére azonnal válaszoltak az amerikaiak. Sőt, utána ismét megrázták magukat, és igazolták, miért ők a világ legjobbjai: két gyors góllal 8–6-ra megléptek. A negyed végére picit megtört a magyarok koncentrációja. A játékrész vége nagy mezőnyharccal telt, ám újabb gól már nem született. Ami közben a statisztikákat illeti, a meccs háromnegyedéig a mieink birtokolták lényegesen többet a labdát, 13 és fél perc, míg ugyanez a mutató 9 és fél perc volt.

A negyedik negyed jobban nem is indulhatott volna, a magyar lányok nem engedték el az Egyesült Államok csapatát, és 2 és fél percet követően sikerült kiegyenlíteniük. Előbb Parks centerből stukkolta be a labdát, majd egy elúszás után Vályi lőtt éles szögből az amerikai hálóőr szeme között a kapuba, 8–8! A magyarok iszonyatos hőfokon játszott a végjátékban is, emberelőnyös helyzetet sikerült kivédekeznünk. Két és fél perccel a vége előtt már-már úgy tűnt, eredménytelen lesz az amerikai támadás, amikor távolról Seidemann hatalmas gólt ragasztott a magyar kapu jobb felső sarkában. Sokáig szerencsére nem kellett várni a magyar válaszra, Keszthelyi óriási góllal egyenlített újfent.

A meccset Parkes döntötte el, így óriási küzdelem után Magyarország 10–9-re győzte le Amerikát, amely 13 év után, 69 meccset követően kapott ki!

Tokiói olimpia, vízilabda, nők
Csoportkör, B csoport, 3. játéknap

Magyarország–Egyesült Államok: 10–9 (2–2, 3–3, 1–3, 4–1)

A magyar női pólócsapat legközelebb két nap múlva, július 30-án pénteken, magyar idő szerint 11 óra 20 perckor csobban a medencébe, az ellenfél a házigazda Japán lesz. Amennyiben a további meccseit megnyeri a csapat, úgy csoportelsőként mehet majd tovább a kieséses szakaszba.