Brit kutatás: 18 ezer rákbeteg életébe kerülhet a koronavírus Angliában

Brit kutatás: 18 ezer rákbeteg életébe kerülhet a koronavírus Angliában

Nagy-Britannia koronavírus idején: maradj otthon, védd az Országos Egészségügyi Szolgálatot és ments életeket (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú távon csaknem 18 ezerrel többen halhatnak meg rákban Angliában, mert a koronavírus-járvány miatt kezeléseket függesztett fel az egészségügyi rendszer, és visszatartja a pácienseket az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételétől - hívja fel a figyelmet egy új tanulmány, amelyről a The Guardian brit napilap számolt be.

Ezt a University College London (UCL) és a Data-Can egészségügyi kutatóközpont új kutatása állapította meg. Ez az első olyan kutatás, amely számszerűsíti az elmaradt rákkezelések következményeit, beleértve ebbe a diagnosztikai vizsgálatokat, műtéteket, és azt is, hogy az emberek nem akarnak kockáztatni azzal, hogy kórházba mennek. Több mint 3,5 millió páciens adatait vizsgálták a kutatásban, amelyet egyébként az angliai állami egészségügyi ellátásért felelős Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) finanszírozott.

Szakértők szerint 6 270 újonnan diagnosztizált rákos beteg halhat meg a következő egy évben a koronavírus okozta fennakadások eredményeképpen. Az éves angliai rákos halálozások száma 20 százalékkal nőhet a kutatás szerint, most 89 ezer 567 a legfrissebb elérhető statisztikák szerint.

A koronavírus miatti kórházi halálozások száma jelenleg 21 ezer 678, és további 4300 ember halt meg bentlakásos intézményekben, így a teljes halálozás 26 000 főre tehető a járvány kitörése óta Angliában.

Az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kampányt is indított, arra biztatva a lakosságot, hogy bármilyen komoly betegség lehetséges tüneteivel a szokásos módon keressék fel az egészségügyi szolgáltatókat.

A koronavírus februári kitörése óta 76 százalékkal kevesebb sürgős kivizsgálást kértek a háziorvosok Nagy-Britanniában a rákgyanús betegek számára, és 76 százalékkal esett a kemoterápia-kezelések száma, miközben a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) azt hangsúlyozza, hogy változatlanul kellene folytatódnia a rákbetegek kezelésének. Az egészségügyi szolgáltatók remélik, a héten újra indulhatnak a rákbetegek műtétjei, de már most is jelentős a lemaradás.

A 18 ezer halálesetbe beleszámították azokat a rákbetegeket is, akik koronavírussal fertőződhetnek, és emiatt hunynak el, de azokat is, akiknél a diagnózis, a kemoterápia vagy más kezelés késett. A feltételezett járulékos haláleseteknél a kutatás szerint tízből nyolc esetben olyan páciensekről lesz szó, akiknek a rák mellett más betegségük is van, mint például szívprobléma, cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

– A kutatás eredménye azt mutatja, hogy komoly kockázata van a koronavírus elleni védekezés következtében előálló haláleseteknek, amely a rákbetegeket vagy más egészségügyi problémával küzdő pácienseket érintheti – mondta el a The Guardiannek Alvina Lai, a tanulmány egyik szerzője, aki egészségügyi adatelemzést tanít az UCL egészségügyi informatikai intézetében. Az egészségügynek szerinte fel kellene ismernie, hogy kik a veszélyeztetettek, és meg kellene oldani a kezelésüket, hogy a rájuk leselkedő egészségügyi kockázat csökkenthető legyen.

Angliában már elkülönítettek olyan egészségügyi intézményeket, ahol a koronavírus-fenyegetettségtől mentesen operálhatják a rosszindulatú daganatos betegeket.

Mark Lawler, a Queen’s University Belfast professzora és a Data-Can kutatóközpont szakmai vezetője úgy véli: az országoknak gyorsan meg kell érteniük, hogy a veszélyhelyzet hogyan hat a rákos betegek kezelésére, máskülönben a rákos és egyéb halálesetek is hozzáadódnak a koronavírus miatti halálozásokhoz.