Nem cáfolja a bennfentes NER-cég, hogy letartóztatták a vezetőit

Nem cáfolja a bennfentes NER-cég, hogy letartóztatták a vezetőit

Az Eurovéd táblája a felcsúti Puskás Akadémia kerítésén. (Fotó:Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem cáfolta lapunknak küldött válaszában a NER- és Mészáros Lőrinc-közeli Eurovéd Security nevű őrző-védő vállalkozás, hogy március első felében előzetes letartóztatásba kerültek a vállalat vezetői. A felcsúti-bicskei cég emberei védték például a tavalyi Mészáros-Várkonyi esküvőt, de ők őrzik az Orbán Viktor hétvégi háza mellé épült felcsúti stadiont is. Úgy értesültünk, hogy a NAV több száz millió forintnyi készpénzt foglalt le a házkutatások során. Közben, mintha semmi sem történt volna, a fideszes önkormányzat és más NER-érdekeltségek tovább foglalkoztatják a vállalkozást.

Kellemes, vénasszonyok nyara-szerű időjárás volt tavaly szeptember 24-én, amikor végre egybekelt az Orbán Viktorral való kapcsolatának köszönhetően néhány év alatt középszerű vállalkozóból Magyarország leggazdagabb emberévé váló felcsúti oligarcha és Várkonyi Andrea korábbi hírolvasó. A nagyszabású lakodalmat az alcsúti arborétumban tartotta az ifjú pár, a helyszínt az esemény előtt és után „technikai okok miatt” lezárták az egyszerű, a botanika iránt érdeklődő polgárok elől.

A Magyar Hang olvasóit jelen sorok szerzője tudósította a helyszínről. A lagzi nyugalmát biztosító cég jól láthatóan mindenre gondolt. Amikor az egyik, az arborétumhoz közeli, az erdő közepén található buszmegállóban megálltam egy pillanatra, öt másodperc alatt ott termett a semmiből egy keménykötésű biztonsági ember, aki ugyan előzékenyen, de határozottan kérdezte meg a szekuritisok tételmondatát: „Segíthetek?”. A „segítőkész” úr az Eurovéd Security Zrt. logóját viselte magán, az egész esküvőt ők biztosították: ők voltak a beengedőemberek, és ők járőröztek látványosan az arborétum belső útjain. Jól érezhetően roppant fontos volt nekik, hogy minden flottul működjék, semmi és senki se zavarhassa meg a újdonsült házaspár első közös óráit, valamint a népes és díszes násznép nyugodt szórakozását.

Az Eurovéd korábban is feltűnt már a Mészáros-Várkonyi házaspár életében: tavaly volt hír, hogy egy nyolcszáz kilós óriáspáncélszekrényt emeltek be – daruval – a pár új budapesti, XII. kerületi luxusvillájába. A szerelmi fészek előtt biztonsági őr posztolt, aki az érkezőknek megtiltotta, hogy képeket készítsenek az épületről. Ez a biztonsági ember is az Eurovéd Security Zrt-hez tartozott.

Ugyanez, a Blikk által egy szeptemberi cikkben eufemisztikusan „Mészáros Lőrinctől nem messze állónak” minősített cég őrzi és védi a felcsúti oligarcha bicskei magántavát, ahol a miniszterelnököt is többször látták a helyiek és amelyről két éve nagy port kavart (és rendőrségi vegzálást hozó) cikkben tártuk fel, hogy két harckocsit állomásoztatnak ott.

A 24.hu tavalyi cikke sorolja a bicskei központú Eurovéd további megbízásait. Már működésük első évében megkapták Mészáros Lőrinc tihanyi nyaralójának és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának az őrzését, azóta pedig a Mészáros-cégbirodalom más részei, köztük a hotelek és az irodaházak biztonságát is az Eurovéd szavatolja. A vállalat honlapján tovább listázzák a referenciáikat, melynek többsége a NER-hez kötődő őrző-védő feladat. Ők gondoskodnak például a korábban a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Appeninn irodaházak rendjéért, de állami megrendeléshez is jutottak: partnereik között megtaláljuk a száz százalékban állami tulajdonú Eximbankot, míg a bicskei fideszes önkormányzat a botrányokkal terhelt hulladékcége, a Zöld Bicske őrzését bízta rá. A Tessely Zoltán fideszes képviselő által elnökölt Bicskei TC sportklubot pedig támogatta az Eurovéd.

Az Eurovéd 2016-tól 2020-ig szédítő ütemben növekedett: megötszörözte forgalmát, az utolsó elérhető, 2020-as beszámolójában már 1,4 milliárd forintos bevételt mutatott ki.

Tavaly nyáron nagy meglepetésre a NER-közeli biztonsági cégek közül is az egyik legbarátibbnak tűnő vállalkozás vezetőjét, a magát a Liget-projektben és a dunaújvárosi Vasműben is exponáló, focimeccsek biztosítását ellátó Tóth Csabát őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága. A NAV akkori közlése szerint Tóthék őrzés-védelemmel foglalkozó „bűnszervezete” csaknem egymilliárdos kárt okozott a költségvetésnek. Később az Átlátszó írta meg, hogy Tóthék partnereire a cikk megfogalmazása szerint a „különösen jó adóhatósági kapcsolatokkal rendelkező” Eurovédnek fájt a foga. Az Átlátszó kérdésére az Eurovéd ügyvezetője, Benedek Imre akkor azt mondta, hogy az Eurovédnek Tóth emberei segítettek be korábban a felcsúti Puskás Akadémia meccseinek biztosításában, magyarán volt üzleti kapcsolat a két cég és érdekkör között.

Az idén március elejének egyik kora reggelén aztán információink szerint a NAV és a társhatóságok kiszálltak az Eurovéd felcsúti és bicskei illetőségű vezetőihez is.

Az ügyészség – cégnevet nem említő – szűkszavú közleménye szerint a cégek több, mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek 2017. és 2021. között; három vezetőt őrizetbe vettek. A lapunkhoz eljutott információk szerint köztük van T. N. cégtulajdonos, és rokona, B. I., aki vezérigazgatóként tevékenykedett. Később a bíróság – egyelőre nem jogerősen – elrendelte mindhármójuk előzetes letartóztatását. Az érintettek fellebbeztek. Az ügyészség azt is megjegyezte, hogy az összehangolt nyomozati cselekmények keretében több száz millió forint, valuta, ékszerek, gépkocsik, üzletrészek és bankszámlák lefoglalása vagy zárolása történt meg. Lapunk hatósági és helyi forrásai szerint az Eurovéd-vezetők lakásain lefoglalt készpénz az ötszáz millió forintot is elérte.

Felcsúton és környékén az a pletyka terjed, hogy az atombiztos fideszes és – ahogy fent az Átlátszót idéztük: „különösen jó adóhatósági kapcsolatokkal” rendelkező Eurovéd vezetőinek letartóztatását „rendszeren belüli” pozícióharc előzte meg, továbbá Tóth Csaba sem örült neki, hogy rástartoltak az ő cégének korábbi partnereire.

Kérdéseket küldtünk az Eurovéd Security Zrt-nek, arra gondolván, egy ilyen válsághelyzetben a vállalkozásnak is az az érdeke, hogy megnyugtassa a piaci partnereit, ennek pedig a legjobb eszköze a nyilvánosság és az átláthatóság. A válaszuk az „Eurovéd Pénzügy” elnevezésű feladótól, „Eurovéd Security Zrt.” aláírással érkezett. A cég válaszában nem cáfolta, hogy az ügyészség közleményében szereplő cégek egyike az Eurovéd. Úgyszintén nem cáfolták lapunknak a kérdések között küldött állítását, miszerint T. N. tulajdonos, valamit B. I. igazgató előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság nyomozási bírója. Az utóbbira csak annyit reagáltak, hogy a Zrt.-k vezetését általánosságban igazgatótanács vagy vezérigazgató látja el.

Rákérdeztünk az ügyészség és a NAV állításaira is. Arra kértük a céget, hogy amennyiben nem ismerik el az ügyészségi közleményben szereplő 3 milliárd forintos költségvetési kárt, akkor cáfolják azt. Erre sem reagáltak, csupán annyit írtak, hogy az Eurovédnek nincs 3 milliárdos adótartozása, azonban ilyet nem is állít a NAV és az ügyészség sem, és mi sem kérdeztünk ilyesmit. A Mészáros-közeli őrző-védő vállalkozás hozzátette, hogy ők minden adókötelezettséget határidőre teljesítenek, és azt is hangsúlyozták a Magyar Hangnak küldött közleményükben, hogy „gazdasági társaságunk mind a mai napon is működik, ellátja üzleti partnerei felé a törvényekben és a hatályos jogszabályokban maghatározott módon”.

Az Eurovéd vezetőire irányuló érdeklődésünkre is csak félrebeszélést kaptunk válaszul. A házkutatások és a több száz milliós lefoglalások kapcsán azt írta a cég, szerintük „nem közérdekű információ, hogy magánszemélyek mekkora összegű készpénzt vagy egyéb ingóságokat tartanak otthonaikban”. A letartóztatások indoka után is érdeklődtünk, az azt elrendelő bíróság és az ügyészség egyöntetű álláspontja szerint ugyanis az valamennyi gyanúsított esetében a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye volt. Emellett valamennyiük esetében az is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén meg nem engedett módon próbálnák meg befolyásolni a bizonyítást. Erre az Eurovéd úgy reagált, hogy nincs tudomásuk szökni próbáló vagy elrejtőző személyekről a Zrt.-jük vonatkozásában (ezt letartóztatásban nehézkes is volna megtenniük), sem olyan személyekről, akik bármilyen bűnt vagy bűnismétlést követtek volna el. (Ilyet sem állít sem a bíróság, sem az ügyészség, csupán azt, hogy ennek elkerülése érdekében tartják szükségesnek a letartóztatást.)

Business as usual
Annyiban igaza volt az Eurovéd lapunknak küldött sajtóközleményének, hogy a vállalat problémái ellenére az üzlet megy tovább, a partnerei egyelőre nem pártoltak el a vállalkozástól. A cikkünk megjelenése előtt három nappal ingyenes szabadtéri koncertet tartott a bicskei fideszes városvezetés, a rendezvényt az Eurovéd biztosította. Két héttel a vezetői letartóztatása után pedig a megyenapon a szintén fideszes Fejér Megyei Önkormányzat Salamon Lajos-díjban részesítette az Eurovéd Security Zrt. „szervezetet” a „közbiztonság megőrzése és a vagyonbiztonság megteremtése érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként”. Valószínűleg nem a NAV terjesztette fel a NER-közeli céget a díjra. (Salamon Lajos-díj azoknak adományozható, akik a megye közrendje, köz-, és vagyonbiztonsága, katasztrófaelhárítás érdekében hosszú ideje kimagasló szakmai tevékenységet folytattak, valamint a lakosság szolgálatában példamutató helytállást tanúsítottak.) A megyenapi díjak kapcsán Tessely Zoltán kormánypárti országgyűlési képviselő büszke képriportban számolt be a bicskei díjazottakról, feledékenyen kihagyva a felsorolásából az Eurovéd Zrt-t.