Kábítószer kereskedelem és kábítószer birtoklás – mi a különbség? (x)

Kábítószer kereskedelem és kábítószer birtoklás – mi a különbség? (x)

A kábítószerek használata évezredek óta része az emberiség történelmének. Míg azonban őseink természetes anyagokkal idéztek elő bódulatot, jó néhány évtizede már megjelentek a szintetikus drogok is. Azon lehet vitatkozni, hogy melyik a kevésbé káros, az minden kábítószernek minősülő szer esetében igaz, hogy bűncselekmény tárgyát képezi. Legyen szó kereskedelemről, vagy birtoklásról, hazánkban minden elkövetési magatartást büntetnek a hatályos jogszabályok.

Általánosságban a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről

A kábítószerrel kapcsolatos bűnesetek az egészséget veszélyeztető bűncselekmények kategóriájába tartoznak. A kábítószer fogalmának meghatározását a Büntető Törvénykönyv részletesen tartalmazza. Fontos eleme a definíciónak a veszélyes pszichotróp anyag megnevezés.

A kábítószerek negatívan hatnak az emberi szervezet egészségére. Azt, hogy ez a káros befolyás milyen mértékű, több tényező határozza meg. A fogyasztott szer fajtája, minősége, mennyisége, a fogyasztó testi-lelki állapota. Egy biztos: rövid, vagy hosszú távon, de rombolja a testet, és a lelket is.

A kábítószerrel való kereskedelem

Épp azért, mert ennyire veszélyezteti az egészséget, nem csupán a fogyasztókat, hanem a kábítószerrel kereskedőket is szigorúan bünteti a törvény. Fontos, hogy nem csupán a létrejött átadás-átvétel felei vonhatóak felelősségre. Már az is bűncselekménynek számít, ha valaki csupán felkínálja a pszichotróp anyagot.

Az, hogy milyen mértékű penitenciára számíthat a gyanúsított függ a bűncselekmény tárgyát képező kábítószer mennyiségétől. Függ továbbá az elkövető elkövetéskori életkorától is. Ami bizonyos, hogy a Büntető Törvénykönyv minden 18 évet betöltött, kábítószer kereskedéssel vádolt elkövetőre szabadságvesztést ró ki. Igaz ez az előkészület megvalósulására is.

A kábítószer birtoklás

Nem csupán a kábítószer kereskedelem számít bűncselekmények a magyar jogban. Aki a tiltott anyagot megszerzi, magánál tartja, előállítja vagy termeszti, azt is felelősségre vonja a hatóság. Ebben az esetben is jelentősége van az elkövető életkorának és a kábítószer mennyiségének.

Azonban, mint minden büntetőjogi eljárásban, itt is joga van a megfelelő képviselethez a feltételezett elkövetőnek. Működnek hazánkban speciálisan kábítószeres ügyekre specializálódott ügyvédek. Kábítószer birtoklása esetén évek óta látja el az elkövetők képviseletét dr.J anklovics Ádám ügyvéd úr. Ugyanis ez ellenkező bizonyításáig az ártatlanság vélelme megillet minden eljárás alá vont személyt.

Új pszichoaktív szerek, a dizájner drogok

Az utóbbi tíz-tizenöt évben a kábítószer piac nagy átalakuláson ment keresztül. Az addig népszerű marihuána, kokain, heroin, party drogok mellett megjelentek a dizájner drogok. Ezek a nagyon olcsó és könnyen elérhető kábítószerek alapjaiban változtatták meg a fogyasztási szokásokat.

Címkék: kábítószer