Milyen típusai vannak a fogászati implantátumoknak? (x)

Milyen típusai vannak a fogászati implantátumoknak? (x)

A fogászati implantátumok a legmodernebb megoldást jelentik a foghiány pótlásában. Napjainkban egyre többen élnek a lehetőséggel, ami nem véletlen, hiszen számos olyan előnyt tartogat, amit érdemes figyelembe venni neked is.

Ismerd meg a fogászati implantátumok típusait

A fogászati implantátumokat két nagy csoportba lehet sorolni, mindkettő tartós és esztétikus megoldást jelenthet. A beültetés előtt, majd ezt követően is - ahogy a Jildent Clinique szakorvosai - a te fogszakorvosod is figyelembe fogja venni az egyéni igényeidet, és az aktuális egészségügyi állapotodat. Ezek alapján fogja elkészíteni azt a kezelési tervet, amely mentén haladva elvégzi majd a beavatkozást.

A fogimplantátumok két nagy csoportja:

• Egyfázisú implantátumok
• Kétfázisú implantátumok

A két csoporton belül létezik még több kategória, és azon belül is még több fajta implantátum.

Az egyfázisú fogászati implantátum

Az egyfázisú implantátumban a gyökér és fejrész egyben van, emiatt a beültetéshez egy műtét szükséges, ami jelentős mértékben képes a kezelés idejét csökkenteni. Általában a beavatkozás kevesebb fájdalommal is jár, ami érthető, hiszen nincs szükség a második, úgynevezett implantátum-felszabadító műtétre. A gyógyulási folyamat sebességének a függvényében a végleges eredmény körülbelül 6-8 héten belül érhető el.

Az egyfázisú implantátumon belül még létezik két kategória: a csontra helyezett és az állcsonton átvezetett típus.

A csontra helyezett implantátum akkor ajánlott, ha nem rendelkezel megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománnyal. Ilyenkor az íny alá, az állcsontra egy keret kerül, amin meghatározott helyen azok a csapok vannak rögzítve, amelyekre az implantátum fej részei, tehát a fogak kerülnek.

Az állcsonton átvezetett implantátum, szintén akkor ajánlott, ha nagyon kevés a jó minőségű csontszövet. Az eljárás során átfúrják az állcsontokat, majd egy fémlappal rögzítik a behelyezett pilléreket az állcsont alatt, ezzel létrehozva egy U alakú keretet.

A kétfázisú fogászati implantátum

A fogpótlás ennek során egy kétlépcsős folyamaton keresztül valósul meg. Első lépésként az orvos az implantátumot beépíti az állkapocscsontba és összevarrja ínyszövetet felette. Majd egy hosszú gyógyulási és csontosodási időszak után az implantátum nyakát körülölelő ínyt feltárja, és felépíti a fogpótlást.

Mekkora a fogimplantátumok mérete?

A kiválasztott implantátumok méretét a rendelkezésre álló hely és a csontszövet minősége alapján határozzák meg:

• Mini implantátumok: ezek vékony, 2-3,5 mm átmérőjűek. Akkor alkalmazzák őket, amikor nem ad lehetőséget a két foggyökér közötti távolság szélesebb implantátum használatára, vagy ha nem megfelelő a meglévő csontszövetek minősége
• Standard implantátumok: ezeket használják a leggyakrabban. 3,5-4,2 mm az átmérőjük. Jellemzően a front fogak pótlásánál alkalmazzák.
• Széles implantátumok: 4,5-6 mm átmérővel rendelkeznek - a hátsó rágófogak pótlásához.

Válaszd te is a foghiány pótlásának e legmodernebb megoldását!