Utazási korlátozások jöhetnek az EU-ban

Utazási korlátozások jöhetnek az EU-ban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összehangolt fellépésben egyeztek meg az uniós tagállami vezetők csütörtök esti videokonferenciájukon annak érdekében, hogy a vírus terjedését lelassítsák. A brit mutációt ugyanis egyre nagyobb aggodalommal szemlélik, ezért többféle intézkedést is terveznek uniós szinten.

Az Európai Bizottságot felkérték arra, hogy hétfőre dolgozzon ki egy javaslatot, amely utazási korlátozásokat jelent azokban az esetekben, ha nem nélkülözhetetlen, vagy a kereskedelemben és a járvány elleni küzdelemben részt vevők utazását érintő esetről van szó. A tagállamok hangsúlyozták, hogy a határokat nyitva kell tartani és a piacnak működnie kell. Ursula von der Leyen a csúcstalálkozó után elmondta, hogy javaslatuk szerint sötétvörös kódot kapnak majd azok a régiók, ahol nagyon gyorsan terjed a járvány. Átfogó és egységes megközelítésre van szükség, ebben is egyetértettek a miniszterelnökök, mert a határok egyoldalú lezárása nem old meg semmit. A Bizottság elnöke azt mondta, hogy pandémiás szempontból Európa egy járványügyi zóna, nincs részekre, országokra osztva, a vírus sem áll meg a schengeni határoknál.

Szintén a brit mutációval összefüggésben arra kérik a tagállamokat, hogy a pozitív tesztek legalább öt százalékánál végezzék el a genomvizsgálatot, hogy a mutáns vírusról van-e szó. Jelenleg átlagosan a tagállamok csak az esetek 1 százalékában teszik ezt meg, de most felajánlották az uniós kapacitásokat is.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítani kell az oltások felgyorsítására. A cél az, hogy nyárra a lakosság 70 százalékát beoltsák, azonban elismerték, hogy ehhez rendkívüli erőfeszítésre lesz szükség, de teljesíthető a vállalás és a tagállamok természetesen támogatják is ezt az elképzelést. Hangsúlyozták, hogy az unió eltökélt abban, hogy nagyobb kiszámíthatóságot biztosítson az oltóanyagok tagállamokba való szállítása és a dózisszám növelése terén. A tagállami vezetők rendkívül fontosnak nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírus-tesztek eredményeinek kölcsönös elismerését, továbbá az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták – közölte Michel.

Az elmúlt napokban sok vita volt az oltási igazolásokról, hogy az szolgálhat-e egyfajta útlevélként is. A tagállamok most abban egyeztek meg, hogy egyelőre ez egy orvosi dokumentum lesz és majd később kell arról dönteni, hogy mikor és mire használhatók.