Máté Gábor: Egészen drámai, hogy mennyire veszik semmibe az egyetem egészét

Máté Gábor: Egészen drámai, hogy mennyire veszik semmibe az egyetem egészét

Máté Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mindenkinél máshol van az a határ, amikor úgy dönt, hogy feláll. Most a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) esetében mindenki az Indexre hivatkozik, hogy olyan összefogásra lenne szükség a mi esetünkben is. De ne feledjük, az Index szerkesztősége számítógépeket hagyott ott, nem növendékeket. Kívülről könnyű kritizálni, és megmondani, hogy mit is kéne csinálni. Én a növendékeim sorsáért felelős vagyok. Nem hozhatom őket olyan helyzetbe, hogy a saját elveim miatt felállok, és nem törődöm azzal, mi lesz velük. Az egyetem vezetőségének jelentős többsége kivár, de biztos lesz olyan pont, amit elérve reagálnunk kell. A szenátus és a Hallgatói Önkormányzat is kiadott egy nagyon határozott nyilatkozatot, a labda most nem a mi térfelünkön pattog – hangsúlyozta lapunknak Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, aki 1993 óta tanít az intézményben.

– Az egyetem egy sajtóközleményben eldugott bekezdésből értesült arról, hogy mi lesz a sorsa. Egy normális világban az intézményt kellett volna legelőször tájékoztatni arról, hogy kik fogják felügyelni a működését, majd csak ezt követően a sajtót. Egészen drámai, hogy mennyire veszik semmibe az egyetem egészét. Nem beszélve arról, hogy a minisztérium kérésére határidőre kellett megjelölnünk olyan személyeket, akiket szívesen látnánk a kuratóriumban, ezt szintén semmibe vették és erről egyeztetni sem akarnak – fogalmazott Máté Gábor, aki elárulta, hogy a napokban összeülhet az egyetem szenátusa, hogy megvitassák a helyzetet.

A SZFE szenátusa szombat éjszaka kiadott közleményében úgy fogalmazott: Vidnyánszky Attila, illetve a többi kuratórium tag – Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke – kinevezése azt bizonyítja, hogy „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

Az egyetemmel egyidejűleg Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott, döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SZFE HÖK) nem fogadja el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kijelölt kuratóriumot – jelentették be vasárnap késő este a Facebookon.

Az elnökség által kiadott közlemény szerint a sajtóból értesültek a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kurátorainak személyéről.
Ennek kapcsán emlékeztettek, hogy a hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike az volt, hogy „az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki.”

Hozzátették, „az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.” Ezért a Hallgatói Önkormányzat nem fogadja el a kuratóriumot.

Mint ismert, az egyetemi modellváltásról szóló törvény megszavazása előtt a Vidnyánszky vezette Magyar Teátrumi Társaság nyílt levélben ment neki az SZFE-nek, mondván elavult, alacsony színvonalú oktatás jellemzi az egyetemet, épületeinek minősége siralmas, munka és oktatási körülményei gyászosak, nemzetközi tevékenysége gyengül, a hallgatók pedig nem szolgálják ki a magyar kőszínházi hálózatot.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr nyílt levelet fogalmazott meg az egyetem védelmében, és a modellváltásra vonatkozó törvényjavaslat visszavonását kérte, felhívásához több mint kétszáz művész csatlakozott. Erre válaszul az Origón 74 magát kormánypártinak valló művész – közte a kuratórium tagjai közé bekerült Rátóti Zoltán – és színházigazgató követelte az SZFE beszántását, és azt, hogy Semjén Zsolt ne vonja vissza a törvényt.

Vidnyánszky Attila korábban a Népszavának beszélt arról, hogy valakik megszólították az SZFE ügyében. Ezzel kapcsolatban akkor Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és a Színművészeti tanára lapunknak adott nagyinterjújában így nyilatkozott: „Én csak a budapesti Katona József Színháznak vagyok az igazgatója, de azt tudom mondani, színházvezetőnek lenni hatalmas feladat, 2011–ben ezért is mondtam le a színművészetin a rektorhelyettesi posztomról. A Nemzeti Színház igazgatása még a Katonánál is nehezebb lehet, de emellett Vidnyánszky Attila az MTT elnöki posztját is betölti. Ha ezeken felül elvállal még egy kuratóriumi tagságot, pláne egy elnöki tisztséget, akkor el tudom képzelni, hogy lemond a Nemzeti Színház vezetéséről. Legalábbis szerintem ilyen volumenű posztokat egyidejűleg nem lehet felelősen betölteni. Bár talán Vidnyánszky akkora munkabírású ember, hogy ezt is meg tudja oldani.”