Összeomlott egy székelyudvarhelyi kollégium egy része, egy diák meghalt

Összeomlott egy székelyudvarhelyi kollégium egy része, egy diák meghalt

Mentőegységek az összedőlt székelyudvarhelyi kollégiumnál 2023. december 18-án (Forrás: UH.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeomlott hétfő délután az erdélyi Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Elméleti Líceum két szintes kollégiumának egy része. Több gyerek a romok alá szorult. Kutyás mentőegységek is érkeztek. A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint kétszáz négyzetméternyi fal dőlt össze.

Az UH.ro úgy tudja, a bentlakók arra lettek figyelmesek, hogy a fűtőtestek kiszakadnak a helyükről – ezután az épület érintett része pillanatok alatt összedőlt. Információik szerint először 3 sebesültet menekítettek ki a romok alól: egyikük eszméletlen volt, egy másik gyereket szív- és légzésleállás miatt újra kell éleszteni. – Voltak bent a szobában, amikor összeomlott a kollégium, talán a romok alatt is vannak – mondta egy szerencsésen kijutott fiatal a helyszínen tartózkodó újságírójuknak, aki arról számolt be, hogy a székelyudvarhelyi hivatalos tűzoltóság és a mentőszolgálat több egysége is megérkezett a helyszínre, és a bögözi önkéntes tűzoltók is. – Kettőt megtaláltak, ők élnek, de eszméletlenek, kettőt továbbra is keresnek – állította egy bentlakó.

Egy, a Székelyhonon vasárnap megjelent cikk pont arról szól, hogy a magyar állam újabb anyagi támogatást ígért a Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozó, immár egyetlen, még renoválásra váró épület felújítására. Ebben Laczkó György, a tanintézmény igazgatója arról beszélt: a kollégium udvarán már dolgoznak, hogy elvezessék a talajvizet. Tervezik a kerítés cseréjét, ugyanakkor az épület felújítási tervei is készen vannak. – Többet egyelőre nem tud mondani, hiszen jelenleg még nem ismert sem a támogatás mértéke, sem az, hogy pontosan mikortól számíthatnak rá – fejezte be. A baleset miatt akkora terhelést kapott a helyi Uh.ro portál, hogy összeomlott a szerver, és akadozik a szekelyhon.ro regionális honlap elérhetősége is.

Frissítés: az egyik sérültet újra kellett éleszteni, kórházba szállították. Egy kislány állapota válságos, őt rohammentővel szállítják a marosvásárhelyi klinikára. Egy romok alá szorult fiút még keresnek, a Digi24 információi szerint tudnak vele kommunikálni, de még nem találták meg. Időközben besötétedett Székelyudvarhelyen, és alig 1 fok van, így minden perc számít a romok alá szorult gyerekeknek. Este 6 után már arról számoltak be, hogy egy végzős diák elhunyt. Este megszólalt a román elnök is, részvétet nyilvánított, valamint a felelősök megbüntetését követelte.