Székelyudvarhelyi tragédia: a román elnök a felelősök megbüntetését követeli

Székelyudvarhelyi tragédia: a román elnök a felelősök megbüntetését követeli

Fotó: Uh.ro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délután összedőlt Székelyudvarhelyen a patinás helyi középiskola, a Tamási Áron Gimnázium két szintes kollégiumának egyik része. Négy 15 és 17 év közötti diák szorult az összeomlott épületrész alá. Az utolsónak megtalált kisfiút a mentők már nem tudták megmenteni – újraélesztésével negyven percig próbálkoztak sikertelenül. Egy kislány enyhe sérülést szenvedett, egyiküknek eltört a karja és a kulcssontja, egy harmadikat újra kellett éleszteni, jelenleg is kómában van, úgy szállították a térség legfelszereltett kórházába, a marosvásárhelyi klinikára.

Az uh.ro arról írt a helyszínen lévő szemtanúk elmondása alapján, hogy a baleset napján munkálatok folytak a kollégium udvarán, ahonnan egy markológép akkor jött ki, miután beomlott az épület. Három méter mély sánc van ásva a kőfal mellett, és látszik, hogy egy-egy kő is kipotyogott: a régi épület tehát nem betonalapra épült, hanem kövek tartották. A leírásból úgy tűnik, emiatt vált instabillá az épület, így ez okozhatta a tragédiát. A mentésben részt vevő orvos szerint a Farkaslakáról (ez Tamási Áron író szülőfaluja – a szerk.) származó kisfiú túl sokáig volt a romok alatt – miután kiemelték a testét, a tüdeje tele volt homokkal, le sem tudták dugni a csövet a lélegeztetéshez.

Petres Sándor, Hargita megye prefektusa azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy öt önkéntes csapat vett részt a mentésben, mentőkutyával is keresték a romok alá szorult gyerekeket. A helyszíni videofelvételen is látszik, hogy nem volt szakszerű a mentés: sokan védősisak nélkül mentek be a romok közé, miközben a félig beomlott tetőszerkezet bármikor rájuk omolhatott volna.

Este Románia elnöke is megszólalt az ügyben: Klaus Johannis a Facebookon ezt írta: „Megdöbbentő az a tragédia, amely a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásos iskolájában történt. Részvétemet fejezem ki az életét vesztett diák családjának, és mielőbbi felépülést kívánok a szörnyű balesetben megsérült diákoknak. Ez a tragédia élesen emlékeztet arra, hogy az iskolák biztonsága továbbra is kulcsfontosságú prioritás. Azoknak a helyeknek, ahol a gyermekek idejük nagy részét töltik, védelmet kell nyújtaniuk és a jelenlegi biztonsági előírásoknak megfelelően kell működniük. Felszólítok mindenkit arra, hogy sürgősen tisztázzák az épület összeomlásának okait, és a bűnösnek talált személyeket büntessék meg!”