150 dollárért ígérnek koronavírus-vakcinát az internetes csalók

150 dollárért ígérnek koronavírus-vakcinát az internetes csalók

Influenza elleni védőoltás beadása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dark weben és Telegram-csoportokban is kínálják az oltást. Az európai és az amerikai hatóságok szerint is nő a csalások száma számolt be a Reuters. Ebben az elhúzódó oltakozás miatti frusztrációnak lehet szerepe.

Európa és az Egyesült Államok kormánytisztviselői is figyelmeztetnek arra, hogy nő a koronavírus-vakcinával kapcsolatos csalások száma, amelyek a pénz vagy a személyes adatok megszerzését szolgálják. A Reuters hírügynökség dark webes fórumokon és a Telegram applikáción hét különböző ajánlatot talált, amelyekben állítólagos covid-vakcinákat kínáltak.

A csalók módszerei közé tartozik az olyan e-mailek kiküldése is, amelyekben titkos listákra való feliratkozást ígérnek a korai oltás érdekében, vagy az olyan automata telefonhívások, amelyek során kormányzati szervek képviselőinek adják ki magukat.

Az Egyesült Államokban egyelőre még csak 4,5 millió embert oltottak be, ami töredéke a 2020 végéig a kormányzat által erdetileg beoltani tervezett 20 millió főnek. A Reuters azt írja: a csalók is elsősorban az ígértnél lassabb oltás miatti aggodalomra építenek. A vírus már 1,8 millió ember életét követelte a világon, a legtöbbeknek viszont valószínűleg tavaszig, vagy akár nyárig is várniuk kell a vakcinára.