A lengyel szenátus is megszavazta a lombikbébiprogram állami finanszírozásáról szóló törvénytervezetet

A lengyel szenátus is megszavazta a lombikbébiprogram állami finanszírozásáról szóló törvénytervezetet

Fotó: Unsplash/Luma Pimentel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állami finanszírozás visszaállítása a parlamenti többséget szerzett, és várhatóan immár kormányt alakító Donald Tusk fémjelezte Polgári Koalíció választási programjában szerepelt.

Megszavazta pénteken a varsói parlamenti felsőház, a szenátus is a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítés (lombikbébiprogram) állami finanszírozásáról szóló törvénymódosítást – jelentette az MTI. Ahogy a beszámoló emlékeztet, a jogszabályt az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) múlt szerdán hagyta jóvá, a szenátusi szavazás után most Andrzej Duda elnök elé kerül aláírásra.

A tudósítás szerint a 100 fős szenátusban a törvény elfogadását 59-en támogatták, 23-an ellenezték, hárman tartózkodtak a szavazástól. A felsőházban jelenleg 34 szenátora van az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak, a parlamenti többséget alkotó, négy tömörülésből álló koalíció pedig együttesen 66 mandátummal rendelkezik. A lombikbébiprogramról szóló jogszabály esetében a PiS szenátorai közül hárman-hárman adtak le támogató, illetve tartózkodó szavazatot, a többiek ellenezték a törvénymódosítást.

A jogszabály szerint az egészségügyi miniszter vezetésével kidolgoznának egy, a meddőség kezelését célzó, a tárca által finanszírozott egészségügyi programot, amelynek része lenne a méhen kívüli megtermékenyítés is. A programra a költségvetésből évente legalább 500 millió zlotyt (44 milliárd forint) különítenének el. A tervezetet az előző választási ciklusban nyújtották be egy civil kezdeményezés keretében. A javaslat készítői kiemelték, hogy a lombikbébi-procedúra költségei meglehetősen magasak, ezért hozzáférhetősége korlátozott, így szükség van arra, hogy a programot az állami költségvetésből támogassák.

A lombikbébi- (in vitro) program állami finanszírozása a parlamenti többséget vezető Polgári Koalíció választási programjában szerepelt. Az állami lombikbébiprogramot a PiS 2015-ben leállította. Előtte széles körű társadalmi vitát váltott ki az, hogy a megtermékenyített, de a kezelés során fel nem használt petesejteket lefagyasztják. Az in vitro módszert az utóbbi években több lengyel önkormányzat saját eszközeiből finanszírozta.

Malgorzata Kidawa-Blonska, a KO soraiból megválasztott szenátusi elnök a pénteki szavazás után kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy „a lengyelek ezrei számára szükséges törvényt” az államfő ne írná alá. Andrzej Duda, a PiS jelöltjeként 2020-ban újraválasztott államfő múlt héten újságírói kérdésre bejelentette: a törvényt áttanulmányozza, megfontolja ugyanúgy, mint minden, jóváhagyására továbbított jogszabályt.