Nyolc hétig is elhúzódhat még a lengyel kormányalakítás

Nyolc hétig is elhúzódhat még a lengyel kormányalakítás

Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

Még nyolc hétig is elhúzódhat a kormányalakítás Lengyelországban, ennyi mozgástér van a rendszeren belül – erről beszélt megkeresésünkre Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Szociológia Intézetének kutatója. A szakértő szerint viszont ezután nyilvánvalóan nem történhet más, minthogy Andrzej Duda államfő a mostani ellenzéket bízza meg a feladattal. Papíron a legtöbb mandátumot a Jog és Igazságosság (PiS) szerezte, így szokásjog szerint neki kínálják fel elsőként a kormányalakítási lehetőséget. Ráadásul Duda saját pártjáról is van szó, így még kevésbé lehet meglepő, hogy velük indít majd. A szakértő szerint viszont Jarosław Kaczyńskinek legfeljebb egyéni képviselők levadászására van lehetősége, koalíciót senki nem kíván kötni velük. Lehetőségként ott lett volna még a szélsőjobboldali Konföderáció, de még együttesen sem lenne meg a kormányalakításhoz szükséges számuk, szemben a konzervatív-liberális Polgári Koalícióval (KO), a centrista-kereszténydemokrata Harmadik Úttal (Trzecia Droga) és a Baloldallal (Lewica). A PiS 35,38 százalékot, a KO 30,70-et, a Harmadik Út 14,40-et, a Baloldal 8,61-et, a Konföderáció pedig 7,16-ot kapott. A 74,38 százalékos részvételi arány rekordméretűnek mondható.

A Polgári Koalíció a választási eredmény kapcsán azt közölte: Donald Tusk a legjobb eredményt érte el a parlamenti választások történetében. A korábbi kormányfő 538 634 szavazatot kapott a varsói körzetben, ahol egyéni jelöltként szerepelt a szavazólapokon.

• Befolyásolhatják-e ideológiai viták a koalíciós tárgyalásokat?
• Meglepődhettünk a végeredményen?
• Milyen lépéseket lehet várni elsőként az eddigi ellenzéktől?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!