Felesküdött Benjamin Netanjahu hatodik kormánya, Orbán Viktor már gratulált is

Felesküdött Benjamin Netanjahu hatodik kormánya, Orbán Viktor már gratulált is

Benjámin Netanjahu megválasztott izraeli miniszterelnök beszél az új kormány eskütételén a parlament, a knesszet jeruzsálemi épületében 2022. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Reuters/Amir Cohen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felesküdött Izraelben Benjamin Netanjahu hatodik, az ország történetének 37., eddigi legjobboldalibb és legvallásosabb kormánya - jelentette a helyi média csütörtökön. Az izraeli parlamentben, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kormánynak, 54 ellenében. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párt, valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll. A szavazás előtt Amír Ohanát, a Likud párt nyíltan homoszexuális politikusát választották meg a kneszet házelnökévé. A Maárív című újság honlapjának értesülése szerint Ohana szavazati szabadságot kapott az LMBT-közösséggel kapcsolatos voksolásokon.

Az új kormánynak 33 tagja lesz, közülük öten nők. Ez a nők jelentős háttérbe szorulását jelzi, ugyanis az előző, 27-tagú Lapid-kormányban kilenc nő kapott tárcát. A koalíciós megállapodás, valamint a kormány által nyilvánosságra hozott vezérelvek szerint a hivatalba lépő kabinet kiemelt kérdésnek tekint egy átfogó igazságügyi reformot. Ennek részeként kötelezettséget vállaltak arra, hogy elfogadják az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság normakontrollját felülbíráló törvényt, amelynek célja a végrehajtó és törvényhozó hatalom bíróság általi ellenőrzésének csökkentése. Ha megszavazzák a legfelsőbb bíróság jogkörének korlátozását, akkor a legfőbb bírók többek közt nem tudják majd érvényteleníteni az esetlegesen az alkotmánnyal vagy az emberi jogokkal szemben állónak ítélt, s a kneszet többsége által elfogadott törvényeket.

Emellett az új kormány programjában szerepel – emlékeztet a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál – az izraeli települések kiterjesztése Ciszjordániában és a ciszjordániai annektálási politika mérlegelése, a magas megélhetési költségek elleni küzdelem, és az állam garantálta zsidó vallási szolgáltatások – mint amilyen az esketés vagy a temetés – fölött gyakorolt ultraortodox befolyás további erősítése.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már gratulált is Netanjahunak – derült ki Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatásából. Orbán Viktor szerint figyelemreméltó politikai teljesítmény, hogy Benjamin Netanjahu a legutóbbi, novemberi választáson aratott győzelmét követően újra visszatér a kormányfői pozícióba. Ez a kitartás különleges jelentőséggel bír a nehéz időkben, amelyekkel szembe kell néznünk – fogalmazott táviratában a magyar miniszterelnök. Elkötelezettségünk a két ország stratégiai partnersége és Izrael biztonsága mellett a lehető legszilárdabb – szögezte le, hozzátéve: Magyarország továbbra is támogatja Izraelt a nemzetközi színtéren tapasztalható elfogult és tisztességtelen megközelítésekkel szemben. Készek vagyunk arra – folytatta Orbán Viktor –, hogy tovább erősítsük a nemzeti érdekek közös felfogásán alapuló szoros együttműködést országaink között.

(MTI)