Felszabadítókból háborús bűnösök

Felszabadítókból háborús bűnösök

Afganisztán 2011-ben (Fotó: MTI/EPA/Sz. Szabavún)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészen döbbenetes esetről hozott nyilvánosságra bizonyítékokat a héten a BBC és a The Times, amelyekből gyakorlatilag egyértelműen kiderül, hogy a Különleges Légi Szolgálat (SAS) nevű brit elitalakulat vezetése mindvégig tudott arról, katonáik milyen kegyetlenül bánnak a civilekkel Afganisztánban.

A katonák szégyenletes magatartására most egy különös ügy világított rá, amely még 2011-ben történt egy dél-afganisztáni településen, Navában, ahol egy éjszaka helikopterek jelentek meg egy helyi család házánál. Míg a nőket és a gyerekeket egy másik szobába terelték, addig a család férfi tagjainak fejére zsákot húztak, majd kisvártatva lövések dördültek el. Amikor a helikopter távozott, a gyerekek visszamerészkedtek a ház túlsó felébe, ahol szörnyű látvány fogadta őket: a családfőt tarkón lőtték, akárcsak a vele lévő másik három férfit. A brit elitalakulat a valóság helyett azt írta az esetről készült jelentésében, hogy a férfiak kézigránátokkal és más fegyverekkel próbáltak ellenállni, ezért végeztek velük. És bár a jelentésnek senki nem hitt, az SAS bűncselekményt elkövető katonái továbbra is vígan élték mindennapjaikat.

Ám a történet mégsem ért véget, ugyanis az áldozatok családtagja nem adta fel a küzdelmet az igazság kiderítésére. A férfi pert indított, hogy az eset után igazságtalanul tartották fogva. A brit Királyi Katonai Rendőrség figyelmét felkeltette az ügy kivizsgálásakor a négy meggyilkolt civil esete, amely után tovább folytatták a kutatást. Megdöbbenésükre egymáshoz nagyon hasonló eseteket találtak az SAS afganisztáni bevetéseiről, amiből aztán felsejlett, hogy a brit elitalakulat több tucat afgán civilt gyilkolhatott meg, majd hamis jegyzőkönyveket adtak le feletteseiknek.

Az ügy hosszú éveken át mégsem jutott előbbre, mert a résztvevők következetesen állították, hogy már nem emlékeznek a konkrét esetre. Csakhogy a brit sajtó megszerezte az SAS dokumentumait, amelyekből világossá vált, hogy ez idő tájt harmincnál is több ilyen haláleset történt, amelyeket szinte minden esetben irracionális jelentésekkel próbáltak leplezni. Sőt, idővel az SAS londoni parancsnoksága is egyre kellemetlenebbül érezte magát, mert egyre inkább úgy tűnt, mintha ebben az egységben szándékosan ölnék az afgán civileket, ami a világ minden országában háborús bűnnek számítana.

Akik ismerik a 2001-ben kezdődő afganisztáni „felszabadítás” történetét, azoknak sajnos egyáltalán nem jelentenek újdonságot a most napvilágra került anyagok. Az amerikai és a brit egységek az afganisztáni és az iraki háborúban számos hasonló bűncselekményt követtek el, de valószínű, hogy csak nagyon kevés jutott el az igazságszolgáltatásig. Ami a briteket illeti, az afganisztáni háborúban a helyi brit hírszerzés listát készített azokról az emberekről, akikről gyanították, hogy korábban tálib parancsnokok vagy katonák voltak. E lajstromokra általában igen könnyű volt felkerülni, mivel már a legapróbb jelekből arra következtettek, hogy az illető kapcsolatban állhat a tálibokkal. Így történhetett meg, hogy számos olyan civillel is végeztek, akiknek semmi közük nem volt a tálibokhoz. Idővel az ENSZ-nek is szemet szúrtak ezek az esetek, ezért vizsgálatot indítottak. Ebből kiderült, hogy az amerikaiak és a britek több mint 300 ártatlan civilt gyilkolhattak meg az ilyen rajtaütéseken.

Milyen következményei lehetnek a most leleplezett gyilkosságoknak? Habár korábban már volt rá példa, hogy a Brit Királyi Haditengerészet egyik őrmesterét hosszú börtönbüntetésre ítélték egy fegyvertelen tálib harcos agyonlövése miatt, a férfi végül háromévnyi szabadságvesztéssel megúszta a gyilkosságot. Ott azonban teljesen egyértelműek voltak a bizonyítékok, és az őrmester felettesei sem igyekeztek eltussolni az ügyet.

A mostani eset azért más, hiszen a jelek szerint az ügyről a brit védelmi minisztériumban is tudtak, mégis hallgattak róla. Ezért aligha számíthatunk arra, hogy háborús bűneikért felelniük kell azoknak a brit katonáknak, akik szégyent hoztak a világ egyik legprofesszionálisabbnak tartott elitalakulatára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/32. számában jelent meg augusztus 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/32. számban? Itt megnézheti!