Elon Musk előfizetőssé tenné az X-szé átkeresztelt Twittert

Elon Musk előfizetőssé tenné az X-szé átkeresztelt Twittert

Elon Musk 2019. március 14-én (Fotó: AFP via Europress/Frederic J. Brown)

Fotó: FREDERIC J. BROWN

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felület fizetőssé tételével lehet kiirtani a robotokat és az automatizált fiókokat – erről beszélt Elon Musk a The Guardian cikke szerint. A Tesla-vezér az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval tárgyalt, itt vetve fel ismét, hogy a Twitter (ma már: X) havi előfizetői díjat fog szedni a feliratkozóitól. Jelenleg csak az X Premium szolgáltatásáért kérnek pénzt, ezért cserébe pedig hitelesítő pipát adnak többek között. Mindez havi tizenegy dollárba kerül az Egyesült Államokban.

Musk kijelentette, egy bot felállítása egy penny töredékébe kerül, de ha felemelik a költséget havi néhány dollárra, az majd bizonyára elriasztja az ezzel próbálkozókat.

Az X egy ideje a fő bevételi forrás, a reklámok visszaesésével küzd, Musk ezt lényegében hirdetői bojkottként értékeli. Mint kifejtette, az oldal hirdetési bevételeinek hatvan százaléka visszaesett ezáltal. Amióta a milliárdos megszerezte a Twittert, és egyértelművé tette, hogy sokkal kevésbé szigorú moderálásban, szabadabb véleménynyilvánításban gondolkozik, sokan elfordultak az oldaltól. Többen arra hivatkoznak, hogy Musk valójában csak hagyja a gyűlöletbeszédet terjedni az oldalon, míg Musk és a libertáriusok, illetve konzervatívok arról beszélnek, hogy az oldal korábban cenzúrázta a politikailag nem elég korrekt véleményeket. Netanjahu most kijelentette, reméli, a milliárdos talál majd módot az oldalon az antiszemita tendenciák visszaszorítására. A beszélgetés az eredeti tervek szerint a mesterséges intelligenciáról és a technológia fejlődéséről kívánt szólni, de a téma hamar átterelődött az antiszemitizmusra és a szólásszabadságra. 

Elon Musk kifejtette a találkozón azt is, hogy a platformnak havi 550 millió felhasználója van, ők pedig napi 200 millió bejegyzést generálnak. Korábban a napi aktív felhasználók számát 238 millióra tették. A milliárdos 2022 októberében vásárolta meg a Twittert.