Uniós eredetvédelmet kaphat a holdvilági tubarózsa

Uniós eredetvédelmet kaphat a holdvilági tubarózsa

Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az erdélyi szász falvakban sétálni szívszorító élmény: az eredeti lakókból mutatóba, ha akad valaki, és a jobbik eset, ha románok lakják be a jellegzetes portákat – sok helyen ugyanis az ideiglenes beköltöző roma családok után csak a falak maradnak.

A Segesvárt Medgyessel összekötő, jó minőségű főútról csak alig pár kilométer kell letérni, hogy eljussunk az igen romantikus nevű Holdvilág településre (románul Hoghilag, németül Halwelagen). Szeben megyében járunk, 1704-ben a holdvilági csatában itt szenvedtek súlyos vereséget az erdélyi kurucok. 1850-ben a község lakói között 1792 németet, 339 románt, 280 cigányt és egy magyart jegyeztek fel a krónikák, aztán jött Ceausescu -féle szocializmus, amikor szó szerint eladták a szászokat, így nem csoda, hogy 1992-ben már így alakult a statisztika: 1446 román, 352 roma, 103 magyar és 58 német. Azóta nincs szász egy sem: az idősek meghaltak, a fiatalok kivándoroltak.

Egy általuk művelt hagyomány viszont megmaradt: a tubarózsa termesztése. A bódító illatú virággal sok a munka, roppant mód vízigényes, és csak a harmadik évben fordult termőre a hagyma, és a hidegre való érzékenysége miatt minden ősszel ki kell szedni a földből hogy meleg helyen teleljenek.

A település mai lakói a szász falusfeleiktől tanulták meg a termesztés trükkjeit, de majdnem felhagytak vele, amikor a nagykereskedők alig nyolcvan banit kínáltak a szálas virág darabjáért. Ekkor a jött a mentő ötlet: kormányzati segítséggel és a szebeni Lucian Blaga Egyetem szakmai támogatásával nekifogtak megmenteni a termelőket. A kulcsa a marketing: kitaláltak egy fesztivált „tubarózsák földje” címmel, elkezdték megszervezni a virág európai védettségét, és most ott tartunk, hogy augusztusban, a virág növényzése idején szép pénzt keresnek az immár öt lejért árult szálakból.

Az idei fesztivált (melyet a múlt hétvégén tartottak) mi is megnézhettük egy rövid időre a Vonzó Románia program keretében (lásd keretes írásunkat), és hogy még több pénzt gyűjtsenek a programokat szervező kulturális egyesületnek, szarvasgomba-keresési versenyt is tartottak a környező erdőkben, valamit Szívek és tubarózsák címmel egy futóversenyt.

És bejelentették, hogy hamarosan dönt az Európa Bizottság a kedves növényük uniós eredetvédelméről – ezzel a harmadikok lesznek a kontinensen, a genti (Belgium) azálea és a szőregi rózsa után, akik oltalom alatt álló földrajzi jelzést kapnak egy virágra holdvilági tubarózsa néven.

Közel harminc család foglalkozik a termesztéssel, így ha arra járunk, kérjünk bebocsátást a már-már erődítményszerű szász porták szárnyas kapui mögé: hátul a kertben csodák lapulnak.

Vonzó Románia

Európai Uniós támogatással indult el idén májusban a Romania Attractiva (Vonzó Románia) program, melyhez többnyelvű – köztük magyarul is tudó – honlap és mobiltelefonos applikáció társul. A kulturális turizmus népszerűsítését szolgáló kezdeményezés 12 tematikus turisztikai útvonalat foglal magában országszerte, 275 meglátogatandó látnivalóval. Kastélyok, erdélyi kúriák, erődtemplomok, hagyományos építészetű falvak, moldvai kolostorok, a Duna-delta kulturális értékei, valamint Szent László királyunk útvonala egyaránt választható, de van gasztronómiai túra és a román bojári élet udvarházait bemutató útvonal is.

Az applikációban és a honlapon minden egyes állomás történetét megtaláljuk, néhol 3D animációval és/vagy virtuális túrával kiegészítve. A mobilalkalmazás offline is használható, így a mentett tartalmak akkor is elérhetőek, ha a készüléken épp nincs térerő.

Honlap: www.romania-atractiva.ro