Ki menti meg Irakot?

Ki menti meg Irakot?

Iraki kurd, azaz pesmerga harcosok várakoznak szavazatuk leadására Kurdisztán tartomány fővárosában, Erbilben 2021. október 8-án, két nappal az iraki parlamenti választások előtt (MTI/EPA/Gailan Hadzsi)

Rakétatámadás érte október közepén a szigorúan védett bagdadi zöld zónát a parlament államfőválasztó ülése előtt. Szeptemberben nagyon hasonló támadás történt: akkor rakéták csapódtak be ugyanerre a területre, miközben az iraki törvényhozás Mohamed al-Halbúszi házelnök lemondásáról szavazott. Az erőszak mostanra alapvető eszköze lett az egy éve tartó iraki politikai válságnak.

Pedig a múlt év október 10-én tartott parlamenti választásoktól mindenki azt várta, hogy közelebb hozza az emberekhez a politikai osztályt, és végre az ország elindulhat a további demokratizálódás útján. Végül azonban egészen más sült ki a kísérletből: habár Muktada asz-Szadr pártja, a Szadrista Mozgalom megnyerte a választásokat, a kormányalakításhoz nem lett meg a kellő többsége. A síita hitszónok azonban nem adta fel, és olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben riválisai nem kapnak szerepet. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban rendre kudarcba fulladtak.

• Hogyan próbálnak kormányra kerülni az Irán-párti erők?
• Miért fontos, hogy ki kerül hatalomra?
• Milyen esélyei vannak a kormányalakításnak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!