Lakat alatt a kultúrházak: főleg az idősek szenvedik meg a közösség hiányát

Lakat alatt a kultúrházak: főleg az idősek szenvedik meg a közösség hiányát

Ismeretterjesztés az Eötvös 10 kultúrházban (Fotó: Eötvös 10 Facebook oldala)

A legjobban talán az időseket viseli meg, hogy elmaradnak a közösségi események amiket a közművelődési intézmények kínáltak a járvány előtt. Sok kultúrház egyfajta szociális feladatot is próbál ellátni a járvány alatt, és olyan művelődésszervező is van, aki szigorú szabályok mellett elképzelhetőnek tartana minimális nyitást. Kultúrházak vezetőit kérdeztük.

Nem csak a színházak és a múzeumok tartanak zárva újra november 11-e óta, hanem a közművelődési intézmények is. Ez nagy csapás a helyi közösségekre, ezért érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy kis létszámú csoportok szigorú szabályok betartása mellett mégis összejöhessenek – véli Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatója. Az elszigeteltséget főleg az idősek sínylik meg.

– Most egyfajta szociális feladatot is ellátunk: a népdalkör és a nyugdíjasklub tagjaival heti kapcsolatban vannak a kollégáink, többnyire telefonon vagy Facebookon. Aki egyedül él, idős, és kevés emberrel érintkezik, annak ez a kapcsolattartás jelenti a korábbi együttlétek pótlását. Egész napjai mennek el erre a kollégáknak. Igyekszünk olyan programokat is kitalálni, amelyek otthon, vagy egy városi sétán elvégezhető feladatokból állnak – mondja a művelődésszervező.

– Mit tud tenni a jelenlegi helyzetben a Gálvölgyi Dorka által vezetett Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér?
– Hogyan lehet a gyerekeknek megfelelő programokat nyújtani?
– Milyen szigorú szabályok mellett lehetne mégis valamilyen szinten gondolkozni a részleges nyitásban?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang január 22-én megjelent 2021/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!