Békés halászhajóknak tűnnek, pedig nemzetközi bűnbandák álcái

Békés halászhajóknak tűnnek, pedig nemzetközi bűnbandák álcái

Fotó: Youtube

Amikor szervezett bűnözésről esik szó, kevesek gondolnak azonnal a halászhajókra. Pedig a halászati szektornál jobban kevés iparágat fertőztek meg a jól szervezett, kiterjedt nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkező bandák, amelyek a fő halászati tevékenység mellett a nemzetközi vizek és átláthatatlan kikötők nyújtotta összes lehetőséget kihasználják az illegális pénzszerzésre.

Négy évvel ezelőtt az indonéz haditengerészet feltartóztatta indonéz vizeken a Viking nevű halászhajót, mivel szerepelt az Interpol körözési listáján, mint a nemzetközi bűnbandák egyik olyan hajója, amelynek rendszeresen cserélgetik a nevét és a zászlót, amely alatt hajózik. Utóbbi azért előnyös, mert így gyakorlatilag lehetetlen visszakövetni, hogy a hajó milyen nemzet joghatósága alá tartozik.

A vizsgálat során egészen elképesztő bűnlajstrom került napvilágra – írják a dél-afrikai Nelson Mandela Egyetem kutatói a Nature-ben a minap közölt tanulmányukban. A Viking különböző neveken több mint egy évtizeden keresztül tudott kicsusszanni a legkülönfélébb nemzetiségű hatóságok karmai közül, és az Antarktisz körüli tengerekben (vagy angol eredetű, de lassacskán nálunk is meghonosodó kifejezéssel, a „Déli-óceánon”) patagóniai fogassügérre halászott, dacolva a halat védő nemzetközi egyezményekkel.

  • Meddig nyúlik vissza ez a fajta bűnözési forma?
  • Mi az a rákmaffia?
  • Hol mozognak leginkább?

A válaszokért olvassa el a teljes cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!