Kevernünk kellene a vakcinákat?

Kevernünk kellene a vakcinákat?

Egy lakót oltanak be a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája második adagjával a martonvásári Harmónia Gondoskodás Idősek Otthonában 2021. február 13-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A legtöbb jelenleg alkalmazott koronavírus elleni oltóanyagból két dózist kell beadni a megfelelő védettséghez, több hét eltéréssel. Egyre több kutatóban felvetődik, hogy mi lenne, ha a két dózis nem ugyanabból a vakcinából származna. Ez nemcsak az oltóanyag-ellátási gondokat enyhíthetné, de akár az immunreakciót is erősíthetné, amelyre az egymás után felbukkanó mutáns variánsok ellen szükségünk is lesz.

Szinte sehol a világon nem áll rendelkezésre elegendő vakcina, az állandó készlethiányt pedig helyenként az alkalmazási előirattól eltérő használattal igyekeznek enyhíteni. Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy az addig követett gyakorlattól eltérően nem tartalékolják a Pfizer–BioNTech oltásának második dózisát azok számára, akik már megkapták az elsőt, hanem inkább azonnal beadják a teljes rendelkezésre álló készletet a rászorulóknak, aztán majd, amikor három hét múlva esedékes lesz a második oltás... Nos, akkor majd lesz valami, remélhetően érkeznek újabb szállítmányok.

  • AstraZeneca után Szputnyik?
  • Mi az értelme a vakcinák „keverésének”?
  • Hogyan tudják mérni a hatásosságot?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang február 19-én megjelent 2021/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!