Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Elek-Horn vita: Nem csak a baloldal került szembe Orbánnal

Szerző: | 2021. március 26., 06:00 | Belföld, Magyar Hang Plusz

Elek István és Horn Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A magyar autokrata rendszer különlegessége, hogy az EU-n belül létezik; ez egyszerre jelent korlátot, de erőforrást is a rendszer fenntartásához. Paradox módon tehát az Orbán-rendszer stabilitását maga az Európai Unió támogatása biztosítja – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Elek István közíró, az MDF és a Fidesz volt politikusa.

HIRDETÉS - AIP

Orbán Viktor és hatalomgyakorlása kapcsán Horn Gábor – a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi SZDSZ-es képviselő – azt fűzte hozzá, hogy a „miniszterelnök erősen befelé forduló, elsősorban közép-európai közegben mozgó, kifejezetten a múltban gyökerező Magyarországban gondolkodik, amely alapvetően szembemegy a világban zajló folyamatokkal, a globalizációval, nem modern, nem XXI. századi”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az ellenzéki elképzelésekkel, konkrétan a Momentum programjával kapcsolatban Elek István arról beszélt, „leginkább az tűnik ki belőle, hogy az ellenzék felkészületlen. A terv rögtönzéseket, kivitelezhetetlen elképzeléseket tartalmaz”. Ha lenne közös elvi alap, akkor jó eséllyel megszűnne a nagyotmondás, amit a Momentum esetében is tapasztalhattunk.

Horn Gábor pedig arra tért ki, hogy még az sem tisztázott, mi legyen a neve az együttműködésnek. Az ellenzéki összefogás vagy a demokratikus ellenzék szerinte nyilván nem megfelelő, hiszen az ellenzéki jelző azt feltételezi, hogy nem is akarnak kormányra kerülni. – Helyesebb lenne például a nemzeti összefogás kifejezés, hiszen – ha egyelőre kezdetleges módon is , de – valóban egy bal- és jobboldali nemzeti összefogásról van szó – mondta.

  • Miért halt meg a jogállam Magyarországon
  • A 2006-os eseménysorozat mennyire determinálta a későbbi helyzetet, vezetett törvényszerűen 2010-hez?
  • Milyen esélyei lehetnek egy netán győztes összefogásnak az ellenzékbe szoruló, ám hadállásait őrző Fidesszel szemben?

Az Elek Istvánnal és Horn Gáborral készült teljes, terjedelmes interjút a Magyar Hang március 26-án megjelent 2021/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: 2022-es országgyűlési választás, Elek István, ellenzéki összefogás, Európai Unió, Horn Gábor, Orbán Viktor, Orbán-kormány


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

Pin It on Pinterest