Mi lesz, ha ez a multi csak az első fecske?

Mi lesz, ha ez a multi csak az első fecske?

Az Aptiv alkatrészgyártó cég tatabányai telephelye (Forrás: Google utcatérkép)

Bár az adóparadicsomi babérokra törő és a multinacionális cégek kedvét kereső magyar kormány következetesen ellenezte, a napokban eldőlt, hogy júniusig megszülethet az évek óta várt uniós jogszabály a globálisan működő nagy cégekről. A tervezet értelmében a legnagyobb multiknak országonkénti bontásban kell közzétenni, hol mekkora nyereséget termelnek, és ott mennyi adót fizetnek be. Ezzel ösztönöznék őket arra, hogy abban az országban adózzanak, amelyben a nyereséget termelik.

Csak látszólag elvont és távoli a kérdés, Szombathelyen és Tatabányán már valóságos problémaként szembesülnek azzal, hogy a nemzetközi tulajdonban lévő nagy vállalkozások nem ott akarnak adózni, ahol megkeresik a pénzt. Erről szól a mindkét városban gyártóként jelenlévő Aptiv globális autóipari technológiai cég „adminisztratív” átszervezése.

Az Aptiv Services Hungary (korábban Delphi Automotive) Szombathely egyik legnagyobb adózója, elsősorban elektronikai alkatrészeket gyárt autókhoz, mintegy 2000 embert foglalkoztat. Az Opten céginformációs adatbázis tanúsága szerint 2019-ben 247,9 milliárd forintos nettó árbevételt és 8,2 milliárdos adózott eredményt könyvelt el. A Tatabányán körülbelül 1800 alkalmazottal működő Aptiv Connection Systems Hungary két évvel ezelőtti árbevétele csaknem 87,9 milliárdra rúgott, több mint 2,5 milliárd forintos adózott eredmény mellett.

  • Ez adózási szempontból a helyi iparűzési adót érinti érzékenyen
  • Ez a gyakorlat egyelőre ritkaság Magyarországon, de ha az Aptiv sikerén felbuzdulva más cég is hasonló eszközökhöz folyamodik, az beláthatatlan következményekkel járna az önkormányzatok bevételeire
  • Ez ügyben már nemcsak idehaza folyik a küzdelem, hanem az Európai Unióban is

A teljes cikket a Magyar Hang március 26-án megjelent 2021/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!