Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Mi lesz, ha ez a multi csak az első fecske?

Szerző: | 2021. március 31., 06:00 | Gazdaság, Magyar Hang Plusz

Az Aptiv alkatrészgyártó cég tatabányai telephelye (Forrás: Google utcatérkép)

Bár az adóparadicsomi babérokra törő és a multinacionális cégek kedvét kereső magyar kormány következetesen ellenezte, a napokban eldőlt, hogy júniusig megszülethet az évek óta várt uniós jogszabály a globálisan működő nagy cégekről. A tervezet értelmében a legnagyobb multiknak országonkénti bontásban kell közzétenni, hol mekkora nyereséget termelnek, és ott mennyi adót fizetnek be. Ezzel ösztönöznék őket arra, hogy abban az országban adózzanak, amelyben a nyereséget termelik.

HIRDETÉS - AIP

Csak látszólag elvont és távoli a kérdés, Szombathelyen és Tatabányán már valóságos problémaként szembesülnek azzal, hogy a nemzetközi tulajdonban lévő nagy vállalkozások nem ott akarnak adózni, ahol megkeresik a pénzt. Erről szól a mindkét városban gyártóként jelenlévő Aptiv globális autóipari technológiai cég „adminisztratív” átszervezése.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az Aptiv Services Hungary (korábban Delphi Automotive) Szombathely egyik legnagyobb adózója, elsősorban elektronikai alkatrészeket gyárt autókhoz, mintegy 2000 embert foglalkoztat. Az Opten céginformációs adatbázis tanúsága szerint 2019-ben 247,9 milliárd forintos nettó árbevételt és 8,2 milliárdos adózott eredményt könyvelt el. A Tatabányán körülbelül 1800 alkalmazottal működő Aptiv Connection Systems Hungary két évvel ezelőtti árbevétele csaknem 87,9 milliárdra rúgott, több mint 2,5 milliárd forintos adózott eredmény mellett.

  • Ez adózási szempontból a helyi iparűzési adót érinti érzékenyen
  • Ez a gyakorlat egyelőre ritkaság Magyarországon, de ha az Aptiv sikerén felbuzdulva más cég is hasonló eszközökhöz folyamodik, az beláthatatlan következményekkel járna az önkormányzatok bevételeire
  • Ez ügyben már nemcsak idehaza folyik a küzdelem, hanem az Európai Unióban is

A teljes cikket a Magyar Hang március 26-án megjelent 2021/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: adóparadicsom, Aptiv, Hende Csaba, multinacionális cég


Pin It on Pinterest