Vakcinamatek a felelősség árnyékában

Vakcinamatek a felelősség árnyékában

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával töltött fecskendõk oltáshoz elõkészítve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 28-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Ettől a hónaptól nagy uniós lökést kap az európai oltásverseny, ahol Magyarország a keleti vásárlásnak köszönhetően nagy előnyre tett szert. Ezzel azonban olyan fokú kockázatot is magára vett a kormány az oltásokért való felelősség terén, amiben már nem számíthatunk az unió védelmére. Merthogy a dolgok Moszkvában dőlnek majd el.

Míg az Európai Unióba a Pfizer-BioNTech 200 millió adagot hoz három hónap alatt, addig az AstraZeneca csak 70 milliót, ehhez jön hozzá még 35 millió a Modernától és 55 millió az egydózisú Johnson&Johnsonból. Ez azt jelenti, hogy havonta 120 millió adag oltásra számíthat az EU. (...) Ami Magyarországot illeti, havonta 2,2-2,6 millió, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinára lehet számítani.

Több brüsszeli szakértőt megkérdeztünk, mi lehet az oka annak, hogy más tagállamok nem élnek a lehetőséggel és nem nyitnak az orosz, vagy a kínai vakcina felé. Azt is hallottuk, hogy az orosz vakcinával azért sem számolt senki komolyabb mennyiségben, mert az oroszoknak is gyártási gondjaik vannak – ilyen cég meg már van egy a partnerek között. Végül egy következő fontos szempontra is felhívták a figyelmünket: a felelősség kérdésére.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Európai Unió, vakcina