Világmegváltó mRNS?

Világmegváltó mRNS?

Oltáshoz elõkészített, a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával töltött fecskendõk a pedagógusok oltásán a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021 április 11-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Az mRNS-vakcinák a pandémia elleni küzdelem rocksztárjai. Ma már jól látszik, hogy azok az országok, amelyek ezekre alapozták oltási kampányukat, és elég sokat sikerült venniük belőlük (elsősorban az Egyesült Királyság és Izrael), ott belátható időn belül gyakorlatilag véget fog érni a járvány. Persze azonnal felbukkantak azok a vágyvezérelt állítások, miszerint az mRNS szinte minden betegségre megoldást kínál. De mennyire megalapozottak ezek a remények? A múltbéli hasonló orvosi hype-ok azt mondatják velünk, hogy ha nem várunk túl sokat, kisebb lesz a csalódás (szevasztok, őssejtek, igen, rólatok van szó).

Az mRNS (is) már örökre magyar marad, hiszen Karikó Katalinnak elévülhetetlen és központi szerepe volt abban, hogy az ebben a fehérjeszintézisben hírvivő szerepet játszó nukleinsavban rejlő gyógyító potenciál az elméletek világából átkerült a gyakorlatba. Jelenleg a Pfizer, a BioNTech és a Moderna szavak legalább olyan vágyott termékeket jelölnek az emberiség nagy része számára, mint az Apple vagy a Tesla. Ha van egy kis igazság a Földön, Karikó Nobel-díjat fog kapni, hiszen az ő úttörő kutatásain alapuló vakcinák legyőzték a koronavírust. Kár, hogy ezek a kutatások (szokás szerint) csak úgy vezethettek sikerre, hogy a tudósnak el kellett hagynia Magyarországot.

  • Az mRNS-technológia legnagyobb varázsa az adaptálhatóságában rejlik
  • Annak sem látszik elvi akadálya, hogy az örökletes betegségek folytán sérült fehérjéket helyettesítsük az egészséges megfelelőikkel
  • De azt ne gondoljuk, hogy az mRNS bejuttatása olyan egyszerű

A teljes cikket a Magyar Hang április 9-én megjelent 2021/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!