Vakcina-nagyhatalom lehet az elszigetelt Kuba

Vakcina-nagyhatalom lehet az elszigetelt Kuba

Katonaruhás, védõmaszkos férfi tiszteleg, miközben a kubai nemzeti himnuszt hallgatja a munka ünnepének alkalmából egy havannai kórház elõtt 2020. május 1-jén (Fotó: MTI/AP/Ramon Espinosa)

Soberana – ezt a nevet kapta az a vakcina, amelyet kubai tudósok fejlesztettek ki az elmúlt hónapokban, és ami nemrég a tesztelési folyamat harmadik fázisába jutott. Ez az oltóanyag – amelynek neve magyarul annyit tesz, szuverenitás – azonban nem az egyetlen, amivel a havannai tudósok nemrégiben előálltak. A Soberana 01, a Soberana 02 és a koronavírus-mutánsokkal szemben még hatékonyabb Soberana Plus mellett már itt van a Mambisa és az Abdala is. Ez utóbbi a nagy kubai szabadságharcos és költő, José Martí egyik művéről kapta a nevét.

Az oltóanyagok kifejlesztése ráadásul csak a töredékét jelenti annak a hatalmas erőfeszítésnek, amellyel a karibi szigetország az elmúlt hónapokban felvette a harcot a koronavírus-járvánnyal szemben.

  • Kuba az egyetlen latin-amerikai állam, amelynek kellő méretű gyártási kapacitása van az oltóanyagok előállítására
  • A több mint 11 milliós országban eddig 500 alatt maradt a halálos áldozatok száma

A teljes cikket a Magyar Hang április 16-án megjelent 2021/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: kuba, koronavírus, Soberana