Kína tett be a sertéstenyésztőknek

Kína tett be a sertéstenyésztőknek

Fotó: Unsplash/Laura Anderson

 

Valóságos hullámvasúton érezhetik magukat a magyarországi sertéstenyésztők: két-három éven belül volt, hogy közel 50 százalékkal emelkedett, utána 30 százalékkal csökkent, az idei év elején újra 27 százalékkal nőtt, most pedig megint beszakadt az élő sertés ára. 

Az persze jó hír a vásárlónak, hogy a boltokban a sertéshús most éppen alacsonyabb áron kapható, miközben az élelmiszerek hónapok óta töretlenül drágulnak. A gazdák azonban kettős szorításba kerültek, a megugró költségek és az olcsó import egyaránt nehéz helyzetbe hozza őket. A jelenlegi piaci helyzet épp a kisgazdaságokat és a háztájikat tépázhatja meg a legjobban, aminek végül a fogyasztó issza meg a levét: ha a hazai sertéstartók bedőlnek, akkor veszélybe kerül a kereskedelmi ellátás is, mert hosszú távon nem lehet az importra alapozni egy ország élelmiszer-ellátását.

A mostani válság azonban felszínre hozta azt a problémát is, hogy a magyar sertéshús-ágazat szereplőinek zöme nem termel elég hatékonyan. 

• Mi köze Kínának a magyar sertéshús árához?
• Hogyan viselkednek a hazai kereskedelmi láncok?
• Mire nem jöttek még rá a magyar gazdák?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang október 22-én megjelent, 2021/43. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!