„Évtizedekig vakok voltunk Oroszországgal szemben”

„Évtizedekig vakok voltunk Oroszországgal szemben”

A Paksi Atomerőmű (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

 

Ha elzárjuk az orosz gázcsapot, rendkívüli gazdasági visszaesés jöhet Európában, amit senki sem kockáztatna meg – mondja Felsmann Balázs energetikai szakember, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetigazgatója. Aszódi Attila atomszakértő, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja szerint a háború egyértelművé tette: ha ragaszkodunk a klímacélokhoz, nem marad más lehetőségünk, mint a nukleáris energia, Paks II.-t tehát mindenképpen fel kell építeni. A kérdés csak az, hogy orosz vagy nyugati technológia alapján.

– Aki meg akarja érteni az energiafüggőséget, annak elő kell vennie a térképet, a geopolitikai helyzet ugyanis mindenre választ ad – fogalmaz Aszódi Attila. A paksi bővítésért felelős korábbi kormánybiztos szerint Magyarországnak a kontinens közepén, tengeri kijárat hiányában, nem volt más választása, mint az orosz gáz. – Az elmúlt harminc évben mindannyiszor reálpolitikai döntés született az energiagazdálkodás terén, az persze más kérdés, hogy jó ötlet volt-e ennyire a földgázra hagyatkozni. De úgy vélem, az alapvető geopolitikai hibát nem Magyarország, hanem Németország követte el, hiszen korábban nem volt kitéve az orosz gáznak, csak a megújulókra való átállás miatt növelték az orosz gázimportot.

Felsmann Balázs hangsúlyozza utólag könnyen megtalálhatjuk a hibás döntéseket, de valójában senki sem gondolta, hogy a helyzet idáig fajulhat. – Németország hitt a kölcsönös függőség doktrínájában, amikor mindkét félnek érdeke a kapcsolat fenntartása. Erre a hitre épült a német energiapolitika: úgy akarták növelni a megújuló energiaforrások arányát, hogy azokat az orosz gázzal teszik kiszámíthatóvá.

• Mi tehet Európa az orosz földgáz nélkül?
• Mi lesz a sorsa Paks II-nek?
• Miért volt vérfagyasztó az orosz hadsereg felbukkanása az ukrán atomerőművekben?
• A háború vajon elsöpri a klímavédelmi terveket?
• Megújuló energiákra vagy atomerőműre van szüksége Magyarországnak?

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!