67 év után derült ki két kanadai férfiról, hogy születésük után összecserélték őket

67 év után derült ki két kanadai férfiról, hogy születésük után összecserélték őket

Richard Beauvais (balra) és Eddy Ambrose

A biotechnológiai forradalom vívmányai (például a genetikai rokonságot felderítő „csináld magad” vizsgálat) olyan igazságokra deríthetnek fényt, amelyeket igazából senki sem akart volna hánytorgatni. Két kanadai férfiról 67 év múltán derült ki, hogy elcserélték őket a születésüket követő napokban, így egymás életét élték, egy idegen családban, a biológiai örökségüktől teljesen eltérő kulturális közegben. Egyikük szerencsésnek mondhatja magát, mert szerető családot kapott a sorstól, a másikuk viszont vélt indián származása miatt életre szóló traumákat élt át az erőszakos kanadai asszimilációs politika miatt.

Az isten háta mögötti kanadai Arborg városka kórházában 1956-ban néhány óra különbséggel két újszülött látta meg a napvilágot: a francia-indián származású Richard Beauvais és az ukrán zsidó felmenőkkel rendelkező Eddy Ambrose. Az újszülöttek mindig nagyon hasonlítanak egymásra, ennek tudható be, hogy a New York Times riportja szerint a kórházban elcserélték a csecsemőket, és életük nagy részét úgy élték le, hogy mit sem tudtak egymásról, sem arról, hogy olyan családban nőttek fel, amelyhez biológiailag semmi közük. Két éve Beauvais egyik lánya érdeklődni kezdett indián gyökerei iránt, és ezt ellenőrizendő otthoni DNS-vizsgálatot készített. Ennek eredményéből derült ki, hogy a férfi – és családja – nem francia és nem indián származású, hanem ukrán zsidók (és egy kicsit lengyelek is). A férfi az eredmény láttán csak legyintett, mondván, ezek a modern dolgok semmit sem tudnak, és tovább élte életét, vagyis vezette a brit columbiai halászati cégét.

• Pontosan hogy derült ki az eset?
• Milyen életet élt egyikük és másikuk?
• Hogyan vélekednek most a történtekről?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!