Egy lélekszilánk csodálatos változásokat hozhat

Egy lélekszilánk csodálatos változásokat hozhat

Róna Tamás, ötdanos kecskeméti rabbi (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

 

Idén szeptember 25-én, vasárnap köszöntött be a zsidó újév, a Ros Hasana. Mint ahogy az a Zsima.hu-n olvasható, „A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5783. évfordulójára emlékezünk, és mintegy megújítjuk az Örökkévalóval kötött szövetségünket a világ létezésére és újjáteremtésére.” 

Idén szeptember 25-én, vasárnap köszöntött be a zsidó újév, a Ros Hasana. Egy, az újévhez kapcsolódó temetői séta után beszélgettünk Róna Tamással, Kecskemét és az alföldi régió főrabbijával.

Felidézte, hogy azt szokták mondani, tartsák nyitva a templom vagy a zsinagóga kapuját, hogy minden érdeklődőt, hívet szeretettel várjanak. – És a rabbinak ki kell mennie a templomból. Nem elég kinyitni az ajtót, ki kell menni. Ha ezzel megvagyunk, az már fél siker, mert az út felét már megtettük – mondta.

Érdekesség, hogy a rabbi távol-keleti küzdősportot is űz. Magyarázata szerint aki lelkészként másokért is próbál felelősséget vállalni, az tudja, hogy az élet egy pást. Aki oda felmegy, mert mindenki felmegy, annak küzdenie kell. És nagyon nem mindegy, hogy az ember hogyan küzd, mert a küzdelem nagyon ritkán tiszta.

• 2022-ben vannak még emberek, akik félik felvállalni azt, hogy milyen vallásúak?
• Eredetileg jogi pályára készült, de a katonaságnál két dolog is történt. Az egyik az, hogy tolmácsot kerestek, amikor az amerikai hadseregnek kellett fordítani, a másik meg az, amikor mindenki kórházba került.
• Hitélettel foglalkozó lelkész, rabbi, de a távol-keleti küzdősportok is egy kicsit vallással egyenértékű dolgok. Hogy jön a két dudás egy csárdába?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!