Minőségi gyümölcs nélkül nincs jó pálinka

Minőségi gyümölcs nélkül nincs jó pálinka

(Forrás: Panka Pálinka)

A pálinkafőzésnek Magyarországon nagy hagyománya van. Sok nagy pálinkaház kínálja termékeit, de még több kis, családi vállalkozás igyekszik saját piacát megtalálni. A Panka Pálinka idén sikeresen tört be a kicsik piacára, januárban a Quintessence nemzetközi pálinka- és párlatversenyen egy-egy arany- és bronz-, valamint két ezüstérmet nyertek el párlataik, idén pedig három Pálinkakiválóság elismerésben részesült. A kárászi Gáti Papa Pálinkája nevű főzde párlatai pedig 5-5 ezüst- és bronzérmet hoztak el az idei országos pálinkaversenyről.

Öt-hat éve éppen kerítést építettünk egy barátommal a családi házunknál, amikor panaszkodtam neki, annyi a gyümölcsünk, hogy már tele a kamra befőttel, de még mindig hatalmas mennyiség várja a sorsát a fákon. „Főzz belőle pálinkát!”, mondta a barátom – meséli a kezdeteket Fogarasi Antal, a Panka Pálinka egyik tulajdonosa, miközben a raktárként használt zuglói családi ház udvarán sétálunk. – Úgy is lett – folytatja a történetet –, kölcsön kértem egy pálinkafőzőt, és lefőztem életem első két üveg pálinkáját. A főzet nem lett éppen kimagasló minőségű, hiszen azt sem tudtam, hol kell az elő és az utópárlatot elválasztani, de egy hétvégi baráti összejövetelen mégis csak elfogyott.

Az épületbe belépve többek között, alma, kajszi, szilva, meggypálinkával töltött üvegeket látunk a polcokon, a háromcentes mérettől egészen a félliteres palackig. Kiderül, hogy jelenleg hét-nyolc alappálinkát főznek, ami aztán az éppen esedékes évi gyümölcstermésének függvényében bővülhet. Idén például a fekete ribizli volt az újdonság a pálinka-alapanyagok között.

• Mi a jó pálinka legfontosabb összetevője?
• Hogyan terítik az árut a kisfőzdék?
• Miért éppen Panka Pálinka és Gáti Papa Pálinkája?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!