„Egészen új volt, amivel a kárpátaljai magyar ajkú romák helyzete szembesített bennünket”

„Egészen új volt, amivel a kárpátaljai magyar ajkú romák helyzete szembesített bennünket”

A budapesti Gyáli úton sok kárpátaljai magyar roma családot helyeztek el (Fotó: Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei/Facebook)

Oroszország tizennégy hónapja támadta meg Ukrajnát, és bár a pusztítás a szomszédunkban zajlik, a harctéri események jobbára már csak a kis hírek között jelennek meg. A menekültek számára azonban a háború a napi valóság része, otthonukkal együtt a biztonságérzetüket is elveszítették, mentális és fizikai egészségük a befogadó ország erőfeszítésein is múlik. Különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a gyermekek, akiket a legfontosabb éveiktől foszt meg az orosz agresszió. És vajon hogyan dolgozzák fel a traumát azok, akik kettős kirekesztettségből érkeztek Magyarországra?

Sokat látott szociális szakemberek dolgoznak nálunk, de bármennyire ismerjük is ki magunkat a hazai mélyszegénység rétegeiben, egészen új volt mindaz, amivel a kárpátaljai magyar ajkú romák helyzete szembesített bennünket – mondja a Magyar Hangnak Rész Levente, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Gyáli úti létesítményének szakmai vezetője. A legnagyobb fővárosi hajléktalanellátó hálózat tavaly februárban az elsők között kapcsolódott be az Ukrajnából menekülők megsegítésébe, eddig több ezer embernek, köztük legalább ötszáz gyermeknek biztosítottak szállást és ellátást, elsősorban a kárpátaljai romáknak.

• Mi a legfontosabb teendő a menekültek érkezésekor?
• Hány gyermeket fenyeget a mentális problémák kockázata?
• Miért lepte meg a magyar szakembereket a kárpátaljai romák helyzete?
• Mit kért Gillian Anderson a budapesti menekültszállón?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!