Messze még az azeri gáz

Messze még az azeri gáz

Gázvezeték a görög–bolgár határon 2022 nyarán (Fotó: AFP via Europress/Nurphoto/Nicoas Economou)

Azerbajdzsán, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia egyetértési megállapodást kötött az azeri földgáz Közép-Európába szállításáról az úgynevezett Szolidaritási Gyűrűn keresztül – jelentette be a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Érdekes fejlemény ez annak fényében, hogy a kormány emberei állandóan az orosz kitettség elkerülhetetlenségéről beszélnek, és hazánk gázellátása valóban még most is jórészt az oroszok kezében van. Sőt, 2022 végén Magyarország lett az orosz vezetékes földgáz legnagyobb európai felvevőpiaca, miután Ukrajna lerohanása óta a többi uniós partner alaposan visszafogta az agresszor országból származó beszerzéseit.

Az azeri projekt felkarolása azonban arra utal, hogy az Orbán-kormány egy évtizednyi elvesztegetett idő után most mégis dolgozik az orosz gáz alternatíváján, bár hosszú évekbe telhet, mire számottevő mennyiségben jöhet hozzánk a Kaszpi-tengerben fekvő Sah Deniz lelőhelyről kitermelt energiahordozó.

• Hogyan manőverezte magát csapdahelyzetbe Orbán Viktor?
• Valóban leállhat az orosz gáz szállítása a Török Áramlaton?
• Keresi-e a kiutat a kormány az egyre nagyobb kockázatot jelentő egyoldalú orosz gázfüggőségből?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!