„Kedves Duce, Olaszország szétesik…”

„Kedves Duce, Olaszország szétesik…”

Mussolini és Hitler 1938 szeptemberében Monacóban (Forrás: Wikipedia)

Ezelőtt 80 évvel, 1943. július 24–25-én távolították el a hatalomból Benito Mussolinit. A Duce (azaz magyarul a vezér) bukásából származó helyzeti előnyt azonban III. Viktor Emánuel és az új miniszterelnök, Pietro Badoglio marsall képtelen volt kihasználni. A háborúból való, felemásan sikerült kiválást követően Olaszország másfél évre kettészakadt.

Jelenleg én vagyok a legutáltabb, a leggyűlöltebb ember Olaszországban. Ez a gyűlölet irányomban tökéletesen logikus a tudatlan tömegek részéről, amelyek súlyos próbának vannak alávetve, elkeseredettek, alultápláltak, elszenvedik egyfelől az ellenséges bombázások fizikai és erkölcsi bomlasztó hatását, másfelől a londoni propaganda hazugságait – mondta Mussolini az elégedetlenkedők kívánságára összehívott szűkebb pártvezetés, a Fasiszta Nagytanács ülésén 1943. július 25-e estéjén.

Az olasz miniszterelnök ezekben a napokban nemcsak hazájában maradt egyedül. Joggal érezhette, hogy német szövetségese is cserben hagyta. Néhány nappal korábbi találkozójukon Hitler – háta mögött a szovjet fronttal – semmiféle komolyabb katonai ígéretet nem volt hajlandó tenni neki.

• Milyen volt a viszony közte és Hitler között?
• Hogyan zajlott találkozója a királlyal, aminek a hatalomból való eltávolítása lett a vége?
• Miként szakadt ketté Olaszország?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!