Krassó György egyszemélyes hírügynöksége és szerepe a BBC-ben

Krassó György egyszemélyes hírügynöksége és szerepe a BBC-ben

Krassó György rendőrök között 1989 júliusában Budapesten, a Münnich Ferenc utca átnevezése után (Fotó: Fortepan/Philipp Tibor)

Idén lenne 91 éves a rendszerváltás ikonikus alakja, Krassó György. A többség a tévéből ismerhette meg a radikális rendszerváltó nevét. Nem köztudott, hogy 1986-os disszidálása után egyszemélyes londoni hírügynökséget is működtetett, amelyen keresztül a BBC magyar nyelvű adásait látta el hírekkel a magyarországi házkutatásokról és az ellenzéki tüntetésekről. Újságírói munkájáról egykori szerkesztője, Pallai Péter és özvegye, Háy Ágnes árult el részleteket.

Az 1991-ben elhunyt Krassó György, noha aktív szerepet töltött be a Kádár-rendszerrel szemben álló demokratikus ellenzék tevékenységében, a szélesebb nyilvánosság számára inkább a rendszerváltásról alkotott radikális nézetei és performanszai révén vált ismertté. Pártja – az 1989-ben alapított Magyar Október Párt – aktivistáit vezetve maga szedte le a rendszerváltás évében az egykori Münnich Ferenc utca tábláit és nevezte vissza Nádor utcára (nem sokkal később a hivatalosság is megtette ugyanezt). Nagy Imre újratemetésén is ő és az Inconnu művészcsoport akart elhelyezni kopjafákat a temetőben. Ez utóbbit maga az amerikai nagykövet, Mark Palmer tiltotta meg Krassónak és barátainak.

Kevéssé köztudott, hogy politikai tevékenysége miatt Krassó 1986-ban disszidálni kényszerült. Londonba költözött testvéréhez, Miklóshoz. Ott alapította meg hazai szamizdat kiadójának nevét megőrző egyszemélyes hírügynökségét, a Magyar Október Szabadsajtó Tájékoztató-szolgálatot, amely hazai hírekkel látta el a BBC magyar nyelvű rádióadásait.

• Hogyan fordulhatott elő, hogy még zajlott egy házkutatás, amikor a BBC már beszámolt róla?
• Miért voltak álmatlan éjszakái Krassó Györgynek?
• Hogyan szerette volna a Magyar Szocialista Munkáspárt kordában tartani?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Krassó György