Mi lesz Bátonyterenyén az akkugyár felfüggesztése után?

Mi lesz Bátonyterenyén az akkugyár felfüggesztése után?

A bátonyterenyei akkugyár (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Ahol meglátod az első kóbor kutyát, ott kezdődik a szegénység. Nincs ez másként Bátonyterenyén sem. Esetünkben ez a tizennégyezres város nagybátonyi szélét jelenti. Nógrád megye harmadik legnagyobb településének belsőbb részein jobb a helyzet, de az meg időugrás: legalább negyven év visszafelé. 

Augusztus 23-ai közleménye szerint határozatlan időre felfüggesztette a helyi akkumulátor-feldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal. A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. üzeme „sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat. A hatóság, mielőtt elrendelte a súlyos szankciót, a törvény által előírt fokozatosság elvét figyelembe véve hat alkalommal, összesen közel 100 millió forint bírsággal sújtotta a vállalkozást” – áll a közleményben. Az ügyről többször is írtunk hírportálunkon. 

– Jó napot kívánok, a városközpontot keresem – mondom az autó letekert ablaka mögül egy vásárlásból hazaigyekvő nyugdíjasnak.
– Hogy mit?
– A városközpontot.
– Hát az itt igazándiból nincsen, talán az Ózdi út, forduljon vissza, azután arra – mutat a háta mögé.

 

• Mennyi magyar dolgozik az üzemben?
• Mit szól a botrányhoz egy ősfideszes?
• Hogy lehet engedély nélkül működtetni egy veszélyes üzemet pár száz méterre a lakóházaktól?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!