A rezsicsökkentés miatt ér öt forintot a napelemesek által megtermelt áram

A rezsicsökkentés miatt ér öt forintot a napelemesek által megtermelt áram

Napelem-panelek egy ház tetején

 

Az éves szaldóelszámolás tökéletesen alkalmas arra, hogy a nyáron megtermelt elektromos áramot télen fűtésre használjuk. A jól kalibrált napelemrendszer ugyanis éppen annyit termel, amennyit egy év alatt felhasznál egy háztartás. Így a nyáron termelt villamos energiát betáplálva a hálózatba ugyanennyit kaphatunk vissza a téli időszakban. Ez a lehetőség azonban az éves szaldó kivezetését követően már nem megvalósítható – nyilatkozta a Magyar Hangnak Szolnoki Ádám. A Manap Iparági Egyesület elnöke szerint ennek akkor lehet realitása, ha a hidrogénen vagy a szintetikus metánon alapuló szezonális tárolási lehetőséget biztosító megoldás hétköznapivá válik. Az akkumulátoros tárolást nem erre találták ki, az csupán a napon belüli vagy a napok közötti raktározás esetén lehet megoldás az áram tárolására.

A szakember azt is elmondta, hogy az akkumulátoros tárolást már a korábbi, az Európai Unió Helyreállítási és Reziliencia Alapjából (RRF) finanszírozott napelem-telepítések egy részénél is alkalmazták. A harmincezer pályázó kétharmada ugyanis a napelemek telepítése mellett energetikai korszerűsítésre és akkumulátoros tárolásra is kérte a támogatást. Az eredeti kiírás szerinti 100 százalékos támogatást ugyan elerodálta az áremelkedés, Szolnoki Ádám szerint a telepítés költségének még így is 70-80 százalékát fedezi a pályázati pénz. A Lantos Csaba energiaügyi miniszter által a napokban bejelentett 65 százalékos támogatást biztosító – legfeljebb 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszer, és legfeljebb 8 kilowattórás kapacitású akkumulátorok telepítéséhez igényelhető – támogatást Szolnoki Ádám információi szerint hazai forrásból finanszírozzák, ami remélhetőleg folyamatosan rendelkezésre áll a 75 milliárd forintos keret erejéig.

• Mennyi idő alatt térül meg a napokban bejelentett támogatással a napelemrendszer egy átlagos háztartásnak?
• Hogyan lehet emelni a helyben elfogyasztott energia arányát, és ezzel csökkenteni az alig öt forintért elkótyavetyélt áram arányát?
• Mi az összefüggés a rezsicsökkentés és az ötforintos átvételi ár között?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!