A birodalom nem vág vissza

A birodalom nem vág vissza

Magyar és amerikai zászlók az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének épületében 2023. április 12-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Nem akarom lebecsülni a köznyelvben kémbankként emlegetett, orosz hátterű, Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank szankcionálásának jelentőségét, mégis úgy érzem, egeret szültek a hegyek. A budapesti amerikai nagykövetség alaposan felkorbácsolta a várakozásokat a szerdai bejelentés előtt, ám végül olyan döntést ismertetett David Pressman, amely ha nem is csendesíti le a magyar–amerikai kapcsolatok háborgó tengerét, nem eszkalálja a konfliktust. Már csak az a kérdés, mi szükség volt a látványos felvezetésre.

Orbán Viktor nem most érte el, hogy a nemzetközi politika olyan szereplője legyen, akire a nagyhatalmi központokban is odafigyelnek. Hazai kihívók és kihívások híján mintha szeretne már egy igazán fajsúlyos ellenfelet a ringbe csalogatni. Látszólag sikerrel, hiszen Washington immár nem egy ügyvivőt előre küldve próbálja érvényesíteni az érdekeit hazánkban, hanem egy olyan nagykövet révén, aki mögött deklaráltan ott áll teljes súlyával a szuperhatalom politikai adminisztrációja.

• Nagyhatalmi centrumok között járja a miniszterelnök a hírhedt pávatáncot.
• A birodalom (egyelőre?) nem vág vissza, legfeljebb jelzőrakétát lő fel.

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap április 14-én megjelent, 2023/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!