Magyarország két legfontosabb szabálya

Magyarország két legfontosabb szabálya

Tüntetés a CEU mellett (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Van az a „Legfontosabb szabályok” címke alatt futó táblácska, amit minden dekorációs üzlet, ajándéktárgybolt kínálatában megtalálhatunk: „I. A főnöknek mindig igaza van. II. Ha a főnöknek mégsem lenne igaza, akkor automatikusan az első szabály lép életbe.”

Gyengécske, izzadságszagú poén, elképzelni is kínos, hogyan kerülhet egy iroda falára. Ha a viccelődni próbáló, Stockholm-szindrómás alkalmazott akasztja ki, csak alárendeltségét hangsúlyozza vele. Ha pedig a főnök, annak egyből lesz valami gyomorszorító mögöttes üzenete: látjátok, szeretem én a tréfát, de azért… És mégis. Az izzadságszag, a dominancia undorítóan szolgálatkész elismerésének ellenére a táblát úgy viszik, mint a cukrot. Vásárolták gyerekkoromban, amikor a buszpályaudvaron álló trafik kirakatában fityegett, vásárolják most is a webshopok felületén. Hogy miért, nem tudom – talán az elnyomottak összekacsintása, talán az erősebb kutya megnyerésének vágya lehet az ok.

Az viszont biztos, hogy a tábla sokat elmond a magyar néplélekről – és arról, hogyan viszonyulunk a feletteseinkhez.

• A vezetői önkény, az izomból hozott, értelmetlen szankciók mára olyan mélységig hatják át életünk minden zegzugát, hogy legtöbb honfitársunk szemrebbenés nélkül tűr el bármilyen igazságtalanságot
• Meg kell fognunk egymás kezét, amikor épp egyenként próbálnak levadászni minket

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!