A lelket is gyógyítani kell

A lelket is gyógyítani kell

Fotó: Unsplash

Szinte mindenki, aki meghallja azt a szót, hogy elsősegély, először a fizikai sérültek gyors és sikeres ellátását célzó cselekvésre gondol. Pedig az elsősegélynyújtásnak van egy olyan válfaja is, ami nem a testet, hanem az emberi pszichét igyekszik megóvni a súlyos sérülésektől. A pszichológiai elsősegély még csak most van terjedőben Magyarországon, de a világ más tájain is. Az időben érkező szakszerű segítség rengeteg későbbi károsodástól óvhatja meg a traumák elszenvedőit. 

Bár úgy gondolhatnánk, hogy a múltban sokkal több megrázkódtatás érte az embereket, mint manapság, egyáltalán nem biztos, hogy ezek jobban megviselték őket, mint a ma élőket a jelen traumái. A városokon kívül valóban tartaniuk kellett a rabló hordák fosztogatásaitól, a szeretteik gyakori elvesztésétől, de mivel összetartó közösségekben éltek, és kevesebb inger érte őket, mint a XXI. század emberét, összességében kevésbé voltak zaklatottak, ezért jobban viselhették a traumákat. A trauma ugyanis nem esemény, hanem annak megélése, épp ezért egyénenként változhat, hogy mit tekintünk annak. Akár egy mobiltelefon elvesztése is lehet trauma, ha valaki ezt nagy veszteségként éli meg. Lehet, hogy mostanság már nem kell attól tartanunk, hogy portyázó csapatok rabolják el a családunkat, de sokkal több és intenzívebb hatásnak vagyunk kitéve, mint az őseink.

– Az internetes hírek folyamatos követése, a tartós munkahelyi stressz és a felgyorsult életvitel hatással van ránk, és emiatt nehezebben küzdünk meg a megrázkódtatásokkal – mondja Sebestyén Árpád, krízis-szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának társelnöke. A nemzetközileg elismert szakember a világ minden táján tart a traumával járó krízis kezelésével, szakkifejezéssel élve pszichológiai krízisintervencióval kapcsolatos képzéseket. A közelmúltban például a háborús Ukrajnában segítette a helyi szakemberek felkészítését. 

• Ki volt az a magyar szakember, akinek a nevéhez a világ első jól dokumentált kríziskezelése köthető?
• Milyen képességeket szereznek meg a pszichológiai elsősegélyt tanulók?
• Hogyan fordulhatunk a traumát átélt emberek felé?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!