A Steinherz-sztori, avagy kilencven éve történt az egyik legkülönlegesebb magyarországi bűnügy

A Steinherz-sztori, avagy kilencven éve történt az egyik legkülönlegesebb magyarországi bűnügy

Steinherz Rudolf és Fischl Frigyes

Columbónak sem akadhatott volna szövevényesebb ügy a látókörébe, mint amilyen a kilencven évvel ezelőtti Steinherz Rudolf-merénylet volt. A neves borkereskedő-üzletember 1931. március 27-én, a reggeli vonattal tartott Budapestről Kecskemétre, ám Cegléd közelében súlyos támadás érte. A jegyvizsgálónak kellett kinyitnia a bezárt, másodosztályú fülkét, amelyben a vérző fejű Steinherzre találtak. Ceglédre szállították, ahol a műtét után még vallomást tudott tenni. Egy rossz külsejű, kalapácsos támadóról számolt be, aki a brutális bántalmazás után ki is rabolta őt. Másnap életét vesztette.

Rablógyilkosság miatt indult nyomozás, hamarosan viszont kiderült, hogy semmi sem az, aminek látszik. Kiderült ugyanis, hogy bár az üzletember egy „Rothschild-kertészre” igyekezett terelni a gyanút, ilyen ember nem létezett, ellenben Steinherz halála előtt több nagy összegű életbiztosítást is kötött. Családja évek óta nehéz helyzetben volt, egy sikkasztás miatt is nyomoztak ellene, így végül úgy döntött: bérgyilkost fogad maga ellen, hogy szerettei megkaphassák a biztosítási pénzt.

A teljes cikket a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számának Időgép történelmi mellékletében találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!