Állami szárnyakon váltana léptéket a debreceni repülőtér

Állami szárnyakon váltana léptéket a debreceni repülőtér

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Közel két évvel azután, hogy a magyar állam résztulajdonossá vált a Debreceni Nemzetközi Repülőteret működtető társaságban, egyre jobban körvonalazódnak a reptér szintlépését biztosító fejlesztési tervek. A városba települő nagybefektetők is szorgalmazzák a beruházást.

A régió- és városfejlesztés ötödik korszaka a légi forgalomhoz kötődik – mondta kérdésünkre a debreceni repülőtér működésére rálátó egyik szakember, aki a légi közlekedést mint húzóerőt a kikötők jelentőségéhez hasonlította. A kormánynak is vannak tervei a vidéki repterekkel, és nem titkolják, növekedési potenciállal rendelkező iparágként tekintetnek rá. A Telex 2022-ben arról írt, hogy a kormány koncepciójában 4-5 Budapesten kívüli nemzetközi repülőtér szerepel. Ebbe illeszkedik a Debreceni Nemzetközi Repülőtér léptékváltást célzó fejlesztési képe is. 2019-ben – a koronavírus előtti utolsó teljes évben – 600 ezer utas fordult meg a légikikötőben; 2022-ben is több mint 250 ezer utast regisztráltak. Nem csupán a magyarországiak utaznak innen, illetve ide, hanem a határon túli régióból is: az utasok 30 százaléka romániai; sőt, a Debrecen–Doncaster közötti járat működése idején sok szlovákiai is utazott. A regionális repterek kategóriájában a közeli Nagyváradon és távolabbi Kassán van modern repülőtér, ám akadnak, akik szerint Nagyvárad valójában nem igazi versenytárs, mert belföldi – értsd: szinte kizárólag romániai desztinációt szolgál ki (2022-ben 153 ezer utasa volt) –, Kassa pedig már viszonylag távolabb esik.

• Miért lehet mérföldkő a debreceni repülőtér életében 2022?
• Milyen kifutópálya épülhet? Milyen repülőgépek fogadására lesz alkalmas?
• Milyen fejlesztés révén lesz lehetőség arra, hogy a köd ne legyen akadálya a gépek landolásának?
• Hogy pénzügyi konstrukcióban valósulhat meg a repülőtér fejlesztése?
• Mi lesz Szepes városrész sorsa?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!